A napokban érdemes lesz felnézni az égre: meteorhullás várható
A Halley-üstökösről levált törmelékek tűnnek fel majd az égbolton.

meteorraj-május1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közeledik a nyár, ami azt is jelenti, hogy egyre több csillaghullásnak lehetünk szemtanúi, és bár a leglátványosabb augusztusban érkezik, addig is érdemes néha fürkészni az éjszakai égboltot.

Ez különösen igaz a mostani időszakra, hiszen az Éta Aquaridák meteorhullása most éri el maximumát, május 4. és május 6. között lesz a legaktívabb, a csúcs pedig május 5. estéjére várható. 

Sokáig láthatók lesznek a hullócsillagok

A meteorraj nevét az Aquarius, vagyis a Vízöntő csillagképről kapta, hiszen sokáig azt hitték, hogy innen származnak, ám későbbi vizsgálatok megállapították, hogy ezek a híres Halley-üstökös törmelékei, ami csak 76 évente látható a Földről, az 1986-os felbukkanása után a következőre 2061-ig kell várni. Az Éta Aquaridákat egyaránt lehet majd látni az északi és a déli féltekéről is, bár a déli oldalon sokkal látványosabb lesz. A megfigyeléséhez érdemes fényszennyezéstől mentes helyet keresni és türelmesen várni.

meteorraj-május2
Fotó: Christoph Wagner / Getty Images Hungary

A NASA információi szerint ezek a meteorok a gyorsaságukról ismertek, nagyjából 66 km/s-os sebességgel jutnak el a Föld légkörébe. A gyors meteorok izzó vonalakat hagyhatnak maguk után, amelyek néhány másodperctől percekig tartanak, így egészen sokáig megfigyelhetők. Az északi féltekén óránként csak körülbelül 10 meteor tűnik fel meglehetősen alacsonyan, közel a horizonthoz. 

Gyönyörű fotókon a Perseidák hullócsillagai

Az egyik legismertebb meteorraj lenyűgöző látványt nyújtott az eget kémlelők számára.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük