Hatalmas csillagászati esemény közeledik: évszázadok óta nem történt hasonló

Az észak-déli mágneses sarkpontokat összekötő képzeletbeli vonal 360 év után először esik a greenwichi délkörre.

Északra mutat az iránytű
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek már az általános iskolában megtanulják, hogy a Föld olyan, akár egy óriási mágnes, ennek a mágneses pólusnak a helye pedig majdhogynem megegyezik az Északi-sarkkal, a bolygó legészakibb pontjával.

A földrajzi és a mágneses észak közti eltérést mágneses elhajlásnak nevezik. Az eltérés miatt azonban az iránytű valójában legtöbbször nem a valódi északot jelöli, hanem attól egy kicsit nyugatra vagy keletre eső irányt. Ezért fontos esemény a mostani.

Tényleg északra mutat az iránytű

A ScienceAlert szerzői írtak először arról, hogy 360 év után most először fordul majd elő Greenwichben, hogy az iránytűk épp a valódi észak felé mutassanak. A bolygó mágneses mezejének alakulása miatt ugyanis a mágneses észak folyamatosan elmozdul, míg a valódi vagy földrajzi észak állandó marad, és a forgástengely jelöli ki.

Az északi és déli mágneses sarkpontokat összekötő, úgynevezett agonikus vonal évente körülbelül 20 kilométert halad nyugatra, szeptemberben pedig 360 év után először esik majd épp a greenwichi délkörre.

Ez lesz az első ilyen alkalom

A Királyi Obszervatórium megalakulása óta ez lesz az első eset, amikor a földrajzi és geomágneses koordináták épp Greenwichben találkoznak. Az agonikus vonal idővel aztán átvonul az Egyesült Királyságon, 2040-re pedig az ország iránytűi a földrajzi északi pólustól enyhén keleti irányba hajlanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A GPS helyettesítheti az iránytűt?

Sokan talán nem így gondolják, de az iránytű és a GPS kiegészítik egymást. Az iránytű viszont tud valamit, amit a GPS nem: megmutatja a pontos mágneses északot. Bár a GPS nagyszerű eszköz, hiszen az iránytűvel ellentétben anélkül megmutatja a pozíciót, hogy látható tájékozódási pontra lenne szükség.

De még ha rendelkezik is valaki GPS-szel, nem árt, ha visz magával iránytűt is. Hiszen egy iránytű kizárólag a föld mágneses erejével működik, így nem fenyegeti a lemerülés veszélye, mint mondjuk az elemes GPS-eket.

Gyönyörű és hangulatos tájolók

Khara Ledonne csodálatos, régies jellegű ékszereket és dísztárgyakat készít, és elbűvölő kis olajfestményeket fest a tárgyak belsejébe. A New York-i ötvösművész elsősorban nyakláncokkal foglalkozik, melyek medáljába kreálja a fantasztikus világokat. 

Ha kinyitod az iránytűt, különleges meglepetés vár - Bármikor elfogadnánk egy ilyet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük