Elmozdult az Északi-sark Oroszország irányába: egyre gyorsabban változtatja a helyzetét

Egyre gyorsabban halad az Északi-sark Oroszország felé.

GettyImages-1039651134
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Föld északi mágneses pólusa - ami felé az iránytűk mutatnak - szélsebesen változtatja a pozícióját. Ugyan már az 1830-as évektől kezdve tudvalévő, hogy a mágneses pólusok változtatják a helyüket, ám kutatók szerint ez a mozgás az utóbbi évtizedekben jelentősen felgyorsult.

A Nature magazinban megjelent tanulmány szerint a vándorló északi pólussal már régóta foglalkoznak a tudományos berkekben, és a legelső, 1831-es méréshez képest jelentősen megváltozott a helyzete, egyre jobban tolódik Oroszország felé.

Felgyorsult az északi pólus mozgása

1990 és 2005 között évi 0-15 kilométeres elmozdulást mértek a tudósok, ez mostanra 50-60 kilométerre változott. A térképeken jelölt pozíciójához képest már 390 kilométerre található a tényleges északi pólus.

északi sark

- Az elmúlt két évtizedben az északi mágneses pólus helyzetét nagymértékben meghatározta a Kanada és Szibéria alatti mag-köpeny határán lévő két nagy méretű negatív mágneses fluxus lebeny - mondták a tanulmány szerzői. Ettől a lebenytől függ a mágneses elmozdulás. Előreláthatóan a következő évtizedben, ha tartja pályáját az északi mágneses pólus, még további 390-660 kilométert fog megtenni Szibéria felé. 

- A mágneses térképeken látszódó változások mutatják, hogy megváltozott a mágneses fluktuáció - mondta Phil Livermore, a Leedsi Egyetem professzora. - A kérdés az, hogy a pólus vissza fog-e térni valaha Kanadába, vagy folytatja az útját dél felé. A következő néhány évtizedben még biztosan Oroszország felé sodródik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Európai Űrügynökség álláspontja szerint is nagyon fontos rendszeresen frissíteni a mágneses világmodellt, hogy hűen tükrözze a pólus jelenlegi helyzetét. A modell létfontosságú számos hajó által használt navigációs rendszer működéséhez, nem beszélve az okostelefonokon is elérhető Google térképekről.

Csodás képeken a lenyűgöző szépségű északi fény

A hűvös, tiszta estéken az égbolton táncoló gyönyörű fények hihetetlen hangulatot árasztanak.

(Cikken belüli kép forrása:  Cavit / Wikipedia CC BY 4.0, borító- és ajánlóképek forrása:  Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük