Csodás képeken a lenyűgöző szépségű északi fény: mi festi ilyen varázslatosra az eget?

A hűvös, tiszta estéken az égbolton táncoló gyönyörű fények hihetetlen hangulatot árasztanak.

északi fény
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha van természeti jelenség, ami sokak bakancslistáján szerepel, akkor az az északi fény. Nem is csoda: az aurora borealis fantasztikus tánca az égen már-már nem evilági látványt nyújt, ha valakinek sikerül elcsípnie az utazásai során, életre szóló élménnyel gazdagodik.

Itthon sajnos nem jellemző az égi tünemény, bár azért regisztráltak néhány esetet, 2005-ben és 2015-ben is felbukkant. Egész évben előfordulhat, de ősztől tavaszig van a legtöbb esély megcsodálni a fényjelenséget, főként a márciusi és a szeptemberi nap-éj egyenlőség környékén, az északi sarkkörhöz közel eső településeken. Tiszta, sötét éjszakára és egy jó adag szerencsére is szükség van hozzá. Szervezett túrák épülnek rá, sőt bizonyos szálláshelyek kérés esetén felkeltik, riadóztatják a vendégeket, hogy ne maradjanak le róla. Ugyanis a többféle színben játszó fény gyakran, amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan el is tűnik.

Gyönyörű képek az északi fényről

Az északi vagy sarki fény már régóta mozgatja az emberek fantáziáját, már az időszámítás előtti 4. században írt róla a görög utazó, Pütheasz. Tudósok, csillagászok évszázadokon át különféle magyarázatokat találtak a jelenségre. Gondoltak rá tűzként és a gleccserek fényeként is. A 18. században Benjamin Franklin a sarki területeken felhalmozódott töltéseket tette felelőssé a tüneményért, a vizsgálódásokban majd kétszáz évvel később egy norvég tudós, Kristian Birkeland megállapítása hozott áttörést. Ő írta le, hogy az aurora borealis a Napból érkező töltött részecskék árama.

(Borító és ajánlókép: ansonmiao/Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük