Ma 123 éve ölték meg Sissit: a császárné utolsó szavai magyarul hangzottak el

Erzsébet királynét a Genfi tó partján szúrta szíven egy olasz anarchista.

erzsebet-kiralyne
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sissi, vagyis Wittelsbach Erzsébet, Ausztria császárnéja és Magyarország királynéja volt 1854. április 24-től több mint negyven éven át. Erzsébet, aki magáénak érezte a magyarok függetlenségi törekvéseit, és szerepet játszott az 1867-es kiegyezésben, nagy népszerűségnek örvendett hazánkban.

Ferenc József császár feleségét, a magyarok kedvenc királynéját, a kor nőideálját egy Luigi Lucheni nevű olasz anarchista szúrta szíven a Genfi-tó partján 1898. szeptember 10-én.

123 éve ölték meg Sissit

Erzsébet királyné 1898. szeptember 9-én utazott Genfbe - annak ellenére, hogy kísérete nem érezte biztonságosnak, és próbálta lebeszélni tervéről. Szeptember 10-én kis létszámú kísérővel körülvéve hajókirándulásra indult a Genfi-tóra. A kikötőben egy olasz anarchista, Luigi Lucheni nekirontott a királynénak, majd egy élesre fent reszelővel megsebezte Erzsébetet. A sérülés elsőre nem tűnt súlyosnak, így segítséggel bár, de még fel tudott szállni a hajóra.

Ott azonban rövid időn belül nyilvánvalóvá vált, hogy a merénylő kihegyezett ráspolya szíven találta Sissit, és csak a szoros fűző akadályozta a gyors vérveszteséget. A császárné utolsó szavai udvarhölgyéhez, Sztáray Irmához magyarul hangzottak el. Azt kérdezte: ”Mi történik velem?” Ezt követően elájult, és többé nem tért magához.

A sors különös iróniája, hogy a merénylő eredeti célpontja nem Sissi volt, hanem az orléans-i herceg. Ő azonban idő előtt elhagyta Genfet, így Luigi Lucheni olasz anarchista egy másik uralkodócsalád tagját választotta áldozatául.

A cikk az ajánló után folytatódik

Halálát követően testét a kapucinusok templomának császári kriptájában helyezték örök nyugalomra. Nevét és emlékét őrzi Magyarországon a VII. kerületi Erzsébetváros, Budapest legmagasabb pontja, a János-hegyi Erzsébet-kilátó, valamint a dunai Erzsébet híd is.

Történelmi kvíz

Válaszold meg a következő kérdéseket, és kiderül, mennyire ismered a magyar uralkodók magánéletét, illetve feleségeit. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük