A világ gyönyörűnek tartotta Sissit, de a királyné utálta a rossz fogait: így próbálta megőrizni szépségét

Sissi korának legszebb nője volt, ő azonban sosem volt igazán elégedett a külsejével: egészen extrém praktikákat is bevetett.

sissi cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Sissi, vagyis Erzsébet királyné, a 19. századi Európa legszebb nőjeként vonult be a történelembe, ezért azonban nagy árat fizetett.

Életének legfőbb történéseit mindenki ismeri: hogy 16 évesen szeretett bele Ferenc József, hogy elvágyódott Bécsből, hogy nagyon szeretett a gödöllői kastélyban tartózkodni, és hogy 61 éves korában egy anarchista szíven szúrta Genfben. És persze azt is, hogy legendásan gyönyörű volt. De hogyan próbálta megőrizni vonzó külsejét?

Miért tartották annyira szépnek?

Érdekes módon fiatal korában még nem tartották Sissit kiemelkedő szépségnek, sőt, egyes történetírók meglehetősen kritikusan jellemezték például erős, fiús alkatát. Innen eredhet Sissi későbbi megszállottsága a diétázással, és úgy általában véve súlyos önbizalomhiánya is.

GettyImages-53001687
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

Felnőtt korában azonban már messze földön híres volt szépségéről, melyet nagyrészt két dolognak tulajdonítottak: immár darázsderekú alakjának, és földig érő, gesztenyebarna hajkoronájának. Mindkettőre büszke volt, de mindkettőért sokat szenvedett. 

Hosszadalmas hajápolás tojással és konyakkal

Sissi többkilós hajzuhatagát háromhetente mosta meg fodrásza, Fanny Feirfalika, akihez nagyon ragaszkodott. A rituálé része volt a tojásos hajpakolás és a konyak, melyet Fanny órákon keresztül fésült a királyné hajába, hogy az fényesebb és puhább legyen. Míg a procedúra tartott, Sissi olvasással, görög- és magyartanulással töltötte az időt.

GettyImages-56456952
Fotó: Imagno / Getty Images Hungary

Állítólag a királyné annyira érzékenyen reagált a kihullott hajszálak látványára, hogy a fodrász inkább a szoknyája alá rejtette őket, ha különösen sok hullott ki. Bár Sissi szerette hosszú, selymes loknijait, hajának súlya sokszor okozott neki fizikai problémát, például fejfájást. 

Fanatikusan edzett és éhezett

Sissi 172 centi magas volt, de csupán 48 kiló, darázsdereka pedig 50 centi - ezt mindennap megmérte, és lejegyezte naplójába. Mindennap legalább egy órát szigorúan edzett súlyzókkal és bordásfallal, mely a hálószobájában volt, és ma is megtekinthető Schönbrunnban. Emellett sokat lovagolt és gyalogolt. Egyes rosszmájú pletykák szerint egy-két bordáját is kivette, de valószínűleg csak a fűző túlszorításával segített rá az extrém vékony derék látványára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az étrendje is roppant egészségtelen volt: mindössze kétszer étkezett, délelőtt és este hat óra tájban. Sokszor csak marhahúsból vagy csirkéből préselt levest ivott, máskor hetekig tojáson és narancson élt. Az édességet azonban nagyon szerette, és néha nem tudta megállni a mértéktelen fogyasztást - ilyenkor utólag napokig koplaltatta magát. Ezt ma bulimiának neveznénk.

Szégyellte a fogait és a ráncait

Sissi önbizalomhiányának elsődleges oka a fogai voltak. Ritkán járt társaságba, a hivatalos vacsorákat is gyakran lemondta - ott nem tudta volna tartani magát extrém étrendjéhez -, de ha meg is jelent valahol, keveset beszélt. Nem azért, mert műveletlen volt, hanem egyszerűen szégyellte megmutatni rossz fogait, melyek állapotáról részben a túlzott édességfogyasztás tehetett. Ha beszélt, gyakran a szája elé tartotta a kezét, időskorában pedig műfogsort viselt. 

GettyImages-2673664
Fotó: Augerer / Getty Images Hungary

Sissi az öregedést sem viselte túl jól. Időskorában is alig mutatkozott, ha mégis jelenése volt, fátyollal takarta el az arcát, hogy elrejtse ráncait. Élete vége felé már kizárólag fekete ruhát viselt, azonban időskori kép nem maradt fenn: 30 éves kora felett nem engedte, hogy felvétel készüljön róla. Egész életében fanatikusan igyekezett megőrizni szépségét, ám ennek ellenére - vagy éppen emiatt - sosem volt igazán boldog.

A szépségideál mindenhol más

Milyen egy szép nő Ukrajnában, és egy vonzó férfi Izraelben? Kultúránként változik, kit és miért tartanak szépnek, most képeken mutatjuk meg a világszerte változó szépségideálokat.

 (Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük