Erre ugrik az APEH!
- Mire figyelj 2010-ben?
Az adóhivatal minden évben más területeket és tevékenységeket figyel árgus szemekkel. Tudd meg, melyek az idei veszélyzónák!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az adóhatóság minden évben megnevezi azokat a területeket és tevékenységeket, melyeket az adott évben kiemelten vizsgál. Az ellenőrzés köre a nagyvállalatokra, kisvállalkozókra és az egyéni adózókra egyaránt kiterjed, ezért jó, ha tudod, melyik az a tétel vagy jellemző hiba, amire a szemfüles hivatalnokok idén azonnal lecsapnak.

Szigorúan vizsgálódnak, de nem razziáznak

Az idei adóellenőrzési irányelveket illetően a szakértők véleménye az, hogy, bár nagy általánosságban széles körű és koncentrált vizsgálatra kell számítani, nem kell kiemelt razziától tartani. A kormányváltás és az azzal járó átszervezések miatt egyébként is várható jó pár változás vagy módosítás, ezért az adószakértők úgy jósolják, az év első két harmadában nem várható kiemelkedő aktivitás az adóellenőrzés terén.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az APEH ellenőrei ölbe tett kézzel fognak ülni. Sok olyan terület van például, ahol már 2009-ben elkezdődtek a kiemelt vizsgálódások, tehát ezeket idén is árgus szemekkel figyelik majd az ellenőrök. Ilyenek például a vagyonosodási vizsgálatok - különös tekintettel az illetékfizetésre -, a céges gépkocsik papírjainak ellenőrzése vagy az állami garancia beváltásával kapcsolatos ügyletek.

Ha például 2010-ben vagyonod nagyobb értékű ajándékkal vagy öröklött ingatlannal gyarapodik, bizton számíthatsz az APEH kutakodására. Az adásvételi szerződések adatbázisához ugyanis egyenes hozzáférése van a hivatalnak, egyszóval azonnal értesülnek a tulajdonosváltásról, és ezt számon is fogják rajtad kérni az adóbevallásodban.

Tudtad?
A jelenlegi szabályozás szerint nem kell illetéket fizetned a 150 ezer forintot meg nem haladó ajándékok és örökölt takarékbetétek után. Ha közvetlen hozzátartozó vagy, 20 millió forint tiszta örökrészig mentesülsz az illetékfizetés alól. Az ingatlanszerzési illeték mértéke 1 milliárd forintig 4%, ezen felül 2%.

Kockázatelemző rendszer szűri ki az adócsalókat

Ugyancsak évek óta masszív irányelvnek számít a feketegazdaság és fű alatti foglalkoztatás visszaszorítása, ez 2010-ben sem lesz másként. Ennek keretében az APEH elsősorban az alkalmazottak bejelentését, valamint a munkaszerződéseiket fogja vizsgálni. Ami a dolgozókat illeti, a hivatal azoknak a vállalkozásoknak is jobban utána fog nézni, melyek nem foglalkoztatnak egy személyt sem.

Egyéni adózóként - amellett, hogy jövedelmedről hűen számot adsz - arra kell különösen figyelned, hogy korábbi és idei adóbevallásod összhangban legyen, ne véts szarvashibát a kitöltésnél, időben postára add, és életszínvonalad ne térjen el jelentősen attól, amit a papíron bevallott jövedelmed megenged. Ez utóbbi tanács ostobaságnak tűnhet, csakhogy az APEH feljelentés vagy névtelen bejelentés alapján is kezdeményezhet nálad vizsgálatot.

Egyszóval, ha feltűnően nagy lábon élsz, és ez valakinek szemet szúr, az illető bármikor rád szabadíthatja az ellenőröket azzal az indokkal, hogy szerinte eltitkolod a jövedelmed egy jelentős részét.

Az APEH éves adóellenőrzési tevékenysége természetesen nem a besúgókra és fülesekre épül, hanem egy 2009-ben bevezetett új kockázatelemző rendszerre, mellyel pontosabban és rövidebb reakcióidővel tudja kiszűrni az adókerülő egyéneket és vállalkozásokat. Ez a rendszer értékeli ki az adózótól begyűjtött vagy egyéb úton beszerezhető adatokat, és, ha ezek elérik az úgynevezett kockázati sáv határát, akkor a bevalló ellen nagy valószínűséggel adóellenőrzési eljárást indítanak. A kontroll már tavaly is olyan jól működött, hogy a kivetett szankciók összege 7 milliárd forint pluszt hozott az APEH-nak.

A kiemelt területeken minden hibára lecsapnak

Évtizedek tapasztalata, hogy egyes iparágakban gyakoribb az adócsalás, de mivel nem lehet mindent egyszerre ellenőrizni, az APEH évente váltogatja azokat a kiemelt iparágakat és tevékenységi köröket, melyeket az adott évben ízekre fog szedni. Az idei irányelvek szerint nem is annyira az iparágak, mint inkább a kockázatos vállalkozások kerülnek górcső alá.

Ha ezekben az ágazatokban vagy tevékenységekben vagy érdekelt, 2010-ben számíts fokozott ellenőrzésre.

 • Vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelem.
 • Zöldség- és gyümölcskereskedelem.
 • Vasáru-, festék-, üvegkereskedelem.
 • Papír- és nyomdaipar, valamint ezen termékek kereskedelme.
 • Őrző-védő szolgáltatások és alvállalkozói láncaik.
 • Termékbemutatós kereskedelem.
 • Hitelközvetítés és üzletviteli tanácsadás.
 • Mobiltelefonokkal való kereskedelem.
 • Logisztika, szállítmányozás.
 • Takarítócégek és láncolataik.
 • Falusi turizmus.
 • E-kereskedelem.

Ez utóbbi ellenőrzés nem csupán az internetes kereskedőkre vonatkozik, hanem mindenkire, aki holmikat ad-vesz a neten. 200 ezer forintig ugyanis bármit szabadon áruba bocsáthatsz a világhálón, de ezen az értékhatáron felül már 25%-os áfát vagy köteles fizetni az APEH-nak. Ez az, amit sokan elmulasztanak, ezért idén a hivatal ellenőrei az internetes fórumokat is szemmel tartják.

Az irányelv szerint az adóhatóság idén kiemelten fog kutakodni a vendéglátóhelyek, a szórakoztató tevékenységet folytató nonprofit szervezetek, egyesületek és klubok pénzügyeiben, de utánanéz a hostessek foglalkoztatásának is. A fenti ágazatokhoz tartozó cégeknél a hivatal több szempont alapján is vizsgálódni fog: ellenőrzi a számlázási láncokat, kölcsönöket, az áfamentes ügyleteket, a támogatásként felvett pénzeket, a transzferárakat és az adókedvezmények igénybevételét is. 

Az adó duplája is lehet a büntetés!
Ha hibát észlelnek, a be nem vallott jövedelem után természetesen be kell fizetned az adót, melyhez jön még a kiszabott adóbírság - mely az adóhiány 50%-a -, valamint a késedelmi pótlék. Így akár az elcsalt SZJA kétszeresét is kifizetheted, ráadásul méltányosságra vagy mérséklésre sincs lehetőség.

Egy vállalkozásnál szemet szúrhat az adóminimalizálás, a tartós veszteségesség, de a hirtelen forgalomnövekedés vagy a gyakori székhelyváltás is.

Mindezek vizsgálatot, eltitkolt jövedelmek feltárását és súlyos szankciókat vonhatnak maguk után.

OLVASD EL EZT IS!

tarca
 • megtakarítás
 • adósságrendezés

Anyagi gondjaid vannak?

Ezt is szeretjük