Bejelentették: így zajlanak majd a érettségi vizsgák 2020-ban Magyarországon
Friss hírek érkeztek a 2020-as érettségi vizsgákról.

ures-tanterem
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem tartják meg 2020-ban a szóbeli érettségi vizsgákat, a tanulóknak kizárólag az írásbeli teszteket kell megírniuk - jelentette be Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a csütörtök délelőtti kormányinfón. Nem lesz lehetőség előrehozott érettségire sem, csak a felvételizni kívánó végzősök vizsgázhatnak: ez 83 ezer tanulót jelent.

Az idei érettségi vizsgák 2020. május 4-én kezdődnek, és várhatóan két hétig tartanak majd. Csak olyan esetekben rendelhetnek el szóbeli vizsgát, ahol az írásbelire valamiért nem volt lehetőség. Egy teremben egyszerre legfeljebb tíz ember tartózkodhat, egymástól legalább másfél méterre. A vizsga nem kötelező: ha valaki halasztani szeretne, ősszel pótolhatja.

Elfogadták a javaslatot

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az oktatási akciócsoport múlt csütörtökön hozta nyilvánosságra a javaslatot, miszerint idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg, szóbeli és gyakorlati vizsgákat nem szerveznének, amivel felére csökkenthető a vizsgaesemények száma, és valamennyi 14 nap alatt lebonyolítható.

A nemzetközi helyzetre térve az államtitkár beszámolt arról is, hogy az európai országok vagy az év végi eredményekből számított jegyekkel adják ki az érettségi bizonyítványt, vagy technikailag egyszerűsítik, rövidítik vagy elhalasztják a vizsgákat.

Kedden a Magyar Rektori Konferencia is jelezte, hogy egyetért az akciócsoport javaslatával. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben akkor azt írták, az MRK támogatja, hogy amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a felvételiző diákok kezdjék meg az írásbeli érettségi vizsgákat, a szóbeliket pedig töröljék az idei rendes érettségi időszakában. Ugyanakkor hozzátették: az érettségi vizsgák megszervezésekor kiemelten fontos ügyelni a diákok és a tanárok egészségének minél nagyobb fokú biztonságára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szintén kedden a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: az egészség védelme az elsődleges szempont az érettségi lebonyolításában, ezért a vizsga módját és időpontját a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzsnek kell meghatároznia. Horváth Péter az érettségit szervező igazgatóktól azt kérte, gondolják át, hogyan tudják a beléptetést a lehető legkevesebb érintkezéssel megoldani, valamint biztosítsák a gyermekeknek és a pedagógusoknak a szükséges védőfelszereléseket az érettségi alatt.

Kiemelt kép: Getty Images

Friss felmérés készült a hiteltörlesztési moratóriumról

A moratórium életbe lépése után végzett online kutatás szerint a hitelszerződéssel rendelkező adósok 49%-a nem szeretne élni a törlesztési moratóriummal.

Ezt is szeretjük