Szó szerint elcsendesedett a Föld: a kutatókat is meglepte a változás
A koronavírus nem csak az egészségügyi és gazdasági helyzetre van nagy hatással.

fold
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos egyelőre még nem látni a járványhelyzet végét, de mindenki bízik benne, hogy a lehető leghamarabb véget ér a koronavírus-helyzet, és vele a szigorítások is, hogy aztán visszaállhasson minden a régi kerékvágásba.

Bár szinte nincs olyan ember a Földön, akit ne érintene negatívan a vírus akár egészségügyi, akár gazdasági szempontból, a természetre egészen más hatással vannak a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások. A világban számos helyről számoltak be arról, hogy kitisztultak a vizek és a levegő is.

A föld is elcsendesedett

A weather.com számolt be arról, hogy magára a földkéregre is nagy hatással van az, hogy csökkent az emberek mozgása, és aki csak teheti, próbál otthon maradni. A földkéregre nehezedő nyomást nemcsak a tektonikus lemezek állandó mozgása idézi elő, hanem az emberek jelenléte és helyváltozási szokásai ugyanúgy befolyásolják. Mivel ez utóbbi már hetek óta szinte a nullával egyenlő, így kimutatható, hogy jelentős mértékben csökkent a szeizmikus zaj és a rezgés.

koronavirus-varos
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary

A Belga Királyi Obszervatórium tudósai elmondták, hogy szenzorokkal szokták vizsgálni a földkéreg mozgásából eredő zajokat, rezgéseket, ehhez viszont normális esetben százméteres mélységig le kellett küldeniük a műszert, ugyanis az építkezések, kocsik hangjától lehetetlen volt pontos és hiteles adatokat kapni. Most azonban már a földfelszínen is lehet érzékelni ezeket a hangokat, ami egyértelműen a korlátozásoknak tudható be. Korábban a kutatók csak karácsony idején tudtak hasonló eredményekről beszámolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a vizsgálatok a földrengések, vulkánkitörések előrejelzése miatt fontosak, ezért a geológusoknak továbbra is fontos, hogy folytassák a méréseket, viszont így már könnyített körülmények között. A jelenséget nemcsak Belgiumban, hanem a világ számos más pontján is érzékelték: Párizsból, Londonból, Los Angelesből és Aucklandből is hasonló eredményekről számoltak be a kutatók, így már tényleg ki lehet mondani, hogy a koronavírus miatt elcsendesedett a Föld.

Így néznek ki most a legkedveltebb turistacélpontok: mintha kísértetjárta városba tévednénk

A koronavírus-járvány miatt konganak az ürességtől a turistaparadicsomok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük