Januártól nagy gond lehet a villamosok és trolik működtetésével: az energiaválság a tömegközlekedést is utoléri

Az energiaválság a tömegközlekedésre is rányomhatja a bélyegét.

GettyImages-185217701

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A manapság sokat emlegetett energiaválság egyre és egyre több kontextusban szóba kerül. Az árampiacot érintő problémák a fővárosi tömegközlekedést is veszélyeztethetik.

A tömegközlekedési eszközök egy jó része ugyanis árammal működik, így a villamos és a troli is. Felmerül a kérdés, hogy ezek az eszközök hogyan lesznek működtethetőek, ha az elegendő energiaellátás nehézkes a megnövekedett energiaárak miatt.

Energiaellátási probléma a tömegközlekedésben

Az Index cikke szerint, ahogyan azt Karácsony Gergely jósolta a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen, a Fővárosi Önkormányzat és Budapest életében nehéz időszak várható. Bár augusztus végén elfogadtak egy takarékossági és hatékonyságnövelő energiacsomagot, ez nem jelent megoldást a BKV járműveinek működtetésére.

A BKV, mint önkormányzati tulajdonú cég a jogszabály szerint energia-közbeszerzésre köteles. Ez azonban csak régebben volt zökkenőmentes, amikor szabályosan licit folyt a BKV-vel köthető megállapodásért. A jelenlegi energiaárak mellett azonban a helyzet problémás: a vállalatnak még egyetlen érvényes ajánlata sincs.

A BKV-nak december 31-ig van szerződése, addig kell megoldást keresni az energiaellátási problémára, máskülönben januártól nincs, ami működtesse a villamosokat és trolikat. A vállalat éves energiaigénye 246 GWh, ami évi több mint 20 milliárdos kiadást jelentett idáig. Most azonban akár 10-15-szörös pénzbe is kerülhet a szükséges energia, ilyen mértékű közbeszerzésre azonban a 2023-as költségvetésből nem lesz lehetőség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megoldásként felmerült, hogy a BKV csak egy évnél rövidebb időszakra pályáztatna. Tavaly az ELMŰ volt a győztes, de a mostani helyzetben egyetlen energiakereskedő sem tudja megbecsülni, milyen tőzsdei áramárakra számíthat.

Energiaspórolás a konyhában

Az energiaárak emelkedését a háztartások sínylik meg legjobban. Korábbi cikkünkben tippeket adtunk arra, hogyan lehet áramot spórolni a konyhában.

Sok áramot, sok pénzt spórolhatsz a konyhában ezekkel a trükkökkel: 10 ötlet, amit érdemes követni

Ha valaki pénzt szeretne spórolni, a konyhában is megteheti kis tudatossággal.

Elolvasom
Ezt is szeretjük