Januártól nagy gond lehet a villamosok és trolik működtetésével: az energiaválság a tömegközlekedést is utoléri
Az energiaválság a tömegközlekedésre is rányomhatja a bélyegét.

GettyImages-185217701
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A manapság sokat emlegetett energiaválság egyre és egyre több kontextusban szóba kerül. Az árampiacot érintő problémák a fővárosi tömegközlekedést is veszélyeztethetik.

A tömegközlekedési eszközök egy jó része ugyanis árammal működik, így a villamos és a troli is. Felmerül a kérdés, hogy ezek az eszközök hogyan lesznek működtethetőek, ha az elegendő energiaellátás nehézkes a megnövekedett energiaárak miatt.

Energiaellátási probléma a tömegközlekedésben

Az Index cikke szerint, ahogyan azt Karácsony Gergely jósolta a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen, a Fővárosi Önkormányzat és Budapest életében nehéz időszak várható. Bár augusztus végén elfogadtak egy takarékossági és hatékonyságnövelő energiacsomagot, ez nem jelent megoldást a BKV járműveinek működtetésére.

A BKV, mint önkormányzati tulajdonú cég a jogszabály szerint energia-közbeszerzésre köteles. Ez azonban csak régebben volt zökkenőmentes, amikor szabályosan licit folyt a BKV-vel köthető megállapodásért. A jelenlegi energiaárak mellett azonban a helyzet problémás: a vállalatnak még egyetlen érvényes ajánlata sincs.

A BKV-nak december 31-ig van szerződése, addig kell megoldást keresni az energiaellátási problémára, máskülönben januártól nincs, ami működtesse a villamosokat és trolikat. A vállalat éves energiaigénye 246 GWh, ami évi több mint 20 milliárdos kiadást jelentett idáig. Most azonban akár 10-15-szörös pénzbe is kerülhet a szükséges energia, ilyen mértékű közbeszerzésre azonban a 2023-as költségvetésből nem lesz lehetőség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megoldásként felmerült, hogy a BKV csak egy évnél rövidebb időszakra pályáztatna. Tavaly az ELMŰ volt a győztes, de a mostani helyzetben egyetlen energiakereskedő sem tudja megbecsülni, milyen tőzsdei áramárakra számíthat.

Energiaspórolás a konyhában

Az energiaárak emelkedését a háztartások sínylik meg legjobban. Korábbi cikkünkben tippeket adtunk arra, hogyan lehet áramot spórolni a konyhában.

Ezt is szeretjük