Jó ötlet most lakáshitelt felvenni? A szakértő több dologra is figyelmeztet ezzel kapcsolatban

A szakértőt kérdeztük, érdemes-e jelenleg lakáshitelt felvenni, vagy hibás elgondolás.

forint-penz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a pénzügyi válság egyértelmű súlyt jelent a gazdaság és az emberek vállán, a világ forgása nem állt meg: sokan álmodoznak az előrelépésről, a saját otthonba költözésről, és ezt mindennek dacára is szeretnék megvalósítani. Ha másként nem is, de hitelből.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a drágulás, a gyenge forint a jelzáloghitelekre is hatással lehet, hiszen szemmel látható, hogy az utóbbi hetekben jelentősen nőttek a piaci kamatok. Érdemes figyelembe venni egy pénzügyi szakértő véleményét, aki segít belátni, valóban megéri-e éppen most lakáshitelt felvenni.  A Grantis hitelszakértője, Kiszer-Ozorák Anna válaszolt a témában.

A lakáshitel-felvételről ma

A Grantis hitelszakértője szerint érdemes megvizsgálni, mi történik most a jelzáloghitel-piacon. Meglátásuk szerint mára tény, hogy világszintű és ország-specifikus gazdasági kihívásokkal néz szembe Magyarország, mint például a rekordmagas infláció, a szomszédban dúló háború vagy az energiaárak elszállása.

Mindez, ahogy Kiszer-Ozorák Anna véli, a hitelezésre is hatással van: a kamatokat leginkább a Magyar Nemzeti Bank inflációt letörő törekvései befolyásolják. Ha a jegybank kamatot emel (az egyhetes betéti kamatot), az kisvártatva átszivárog a bankok által kínált jelzáloghitelek kamatába is.

Ezt volt látható az utóbbi hónapokban a szakértő szerint: míg az év elején 5-6 százalékos THM-mel is vehetett fel az ember piaci kölcsönt, addig mostanra 7-9 százalékon találhat hiteleket attól függően, hogy milyen az adósbesorolása. A legfrissebb jegybanki kamatmódosítás pedig még nem is árazta át a hiteleket, de előbb-utóbb ez is megjelenik majd, tovább drágítva a kölcsönöket. Egy-egy jelentősebb kamatemelkedés pedig akár 20-30 ezer forinttal is megdrágíthatja a hitel törlesztőrészletét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt tehát, hogy hosszú távon mi fog történni, a szakértő szerint még a makrogazdasági szakemberek sem tudják megmondani. Ameddig az infláció nem tér vissza egy egészséges sávba, az emelkedő kamatok velünk maradnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra figyelmeztet, hogy az infláció szeptemberre 14-16 százalék fölé vágtázhat, amit a jegybank további kamatemelésekkel enyhíthet, így jó eséllyel a hitelek további drágulására számíthat az, aki hitelfelvétellel szemez.

- A mostani kamatszintekhez képest jól járt, aki már évekkel ezelőtt alacsony kamatkörnyezetben felvette a lakáshitelt, de az is, aki fél évvel ezelőtt igényelte a jelzáloghitelt. Fél év múlva, ha a kamatok tovább növekednek, valószínűleg azt mondjuk majd, hogy az sem járt rosszul, aki most vett fel jelzáloghitelt - mutat rá a szakértő a piac jelenleg kiszámíthatatlan természetére.

A szakértő szerint az otthontermetési hitelek kamatai továbbra is kedvezőek, ha teljesítjük a feltételeket. Ilyenek a CSOK-hitel, babaváró hitel, otthonfelújítási támogatáshoz igényelhető kiegészítő hitel vagy a jelenleg nem elérhető zöld hitel. A támogatott hitelek ugyanakkor már nem elegek sok esetben lakás vásárlásához, így piaci hitel bevonására van szükség.

Kiszer-Ozorák Anna szerint egy biztos: ha valaki lakhatási célra vásárol, és megvan az ideális ingatlan, de csak lakáshitel segítségével tudja megvenni, nem érdemes töprengeni a hitelkondíciókon, válassza az élethelyzetének leginkább megfelelőt.

Érdemes rögzíteni a kamatot

A Grantis hitelszakértője rámutat, hogy a fix kamatozású jelzáloghitelek védve vannak az inflációtól, hiszen a felvétel időpontjában megállapított kamatszint lesz érvényes a futamidő végéig. A változó kamatozású hiteleknél viszont a kamatperiódus végével új kamatokat állapít meg a bank. Így akinek az elkövetkező időszakban jár le a kamatperiódusa, annak számolnia kell a megemelkedő törlesztőrészlettel.

- A változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők az elmúlt időszak alacsony kamatkörnyezetében, majd az azt követő kamatstop miatt jól jártak, de a vágtató infláció mellett igencsak elszálltak a hitelköltségek, tehát nem várt kiadásaik keletkeztek, ami ellen érdemes védekezniük” - mutat rá a szakértő.

Ilyen esetben egy hitelkiváltással vagy szerződésmódosítással rögzíthető a kamat. Így bár elsőre magasabb lesz az új fix kamatú hitel törlesztője, mint amit eredetileg fizet az ember, de megakadályozza, hogy tovább növekedjen a későbbi hitelkamatok emelkedésével. Mindez kiszámítható és biztonságosabb hiteltörlesztést tesz lehetővé.

Mi van, ha valaki nem tudja fizetni a hitelét?

Sokakkal megtörténik, hogy valamilyen váratlan anyagi nehézség miatt nem tudják tovább fizetni az ingatlanvásárlásra felvett hitelüket. A szakértőt kérdeztük, ilyenkor mit lehet tenni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük