Hogyan lehet saját napelemed vagy szélerőműved? Így kell igényelni a telepítési engedélyt

Megújuló energiaforrást csak megfelelő igénylés benyújtásával lehet.

GettyImages-531308920

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rezsiemelkedés hatására, illetve az országokon átívelő energiaválság árnyékában egyre többen döntenek úgy, hogy otthonukban valamilyen megújuló energiaforrásból szeretnének legalább kiegészítő jelleggel elektromos áramot nyerni. Ezek a szerkezetek ugyanis nemcsak környezetvédelmi szempontból hasznosak, de segíthetnek a rezsi csökkentésében is.

Népszerű megújuló energiaforrások a napenergia, a geotermikus energia, a szél- és vízenergia is. A források kiaknázására úgynevezett háztartási méretű kiserőmű (HMKE) - például napelem vagy kis szélerőmű - telepíthető a lakóházakhoz. Háztartási méretű kiserőműnek minősül az olyan erőmű, amely 50kVA-nál nem nagyobb teljesítőképességű, és kisfeszültségű hálózatra kapcsolt erőmű. Jó tudni, hogy ilyen erőmű családi házra telepíthető, társasházi lakás erkélyére nem.

Tudnivalók napelem és szélerőmű telepítéséhez

Ami a hazai HMKE-telepítéseket illeti, Magyarországon zömében napelemeket telepítenek a családi házakhoz, de lehetséges vízerőműveket vagy kis szélerőműveket is beköttetni. Utóbbi kettő esetében megfelelő földrajzi adottságok szükségesek: vízerőművet csak folyóvíz, például nagy esésű folyó közelében lehet létesíteni, de a többi megoldáshoz képest kevesebb pénzbe kerül.

Szélerőművet a jellemzően szelesebb területeken érdemes telepíteni, például hazánkban ilyen a Kisalföld és a középhegységek. A termelt áram sajnos nem túl sok, a kiépítés pedig drága. A geotermikus energia kinyerése hőszivattyúval történhet meg, ami ugyancsak több millió forintos beruházás, ezért kevésbé gyakori.

Természetesen nem csak annyiról van szó, hogy az ember megvásárol és tetszőleges helyre kitesz egy áramtermelő szerkezetet. A HMKE csak erre szakosodott cég szolgáltatásainak igénybe vételével telepíthető, és telepítési engedélyhez kötött.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért kell engedélyeztetni? Az engedélyeztetésre azért van szükség, mert ha valaki HMKE-t használ, akkor az hatással van a közcélú hálózat működtetésére. Mindemellett fel kell mérni a szerkezet biztonságosságát, valamint a hálózat megfelelő működését is ellenőrizni szükséges üzembe helyezés előtt. Háztartási méretű kiserőmű csatlakoztatása csak az adott terület hálózatának engedélyével lehetséges, anélkül tilos.

A telepítési igény benyújtása

Ha valaki HMKE-telepítési engedélyt szeretne szerezni, mindenekelőtt fontos tájékozódnia a területileg illetékes áramszolgáltatónál a lehetőségeiről. A szerkezet telepítésének engedélyezését igénylőlap benyújtásával kell igényelni.

Az igénylésben az első lépcsőfok az áramigény meghatározása. Ez azért szükséges, mert az engedélyeztetés során derül ki, hogy a tervezett nagyságú és típusú rendszer csatlakoztatható lesz-e a hálózathoz. A szerkezet teljesítménye nem lehet nagyobb a felhasználás helyén rendelkezésre álló teljesítménynél. Ha valaki mégis nagyobbat szeretne, akkor teljesítménybővítésre lesz szükség.

Az áramigényt a nappali mérőn mért áramfelhasználás alapján kell meghatározni. Ebben a legjobb egy háztartási kiserőmű-telepítéssel foglalkozó cég segítségét kérni. Szakembereik pontos adatokkal szolgálhatnak, és segíthetnek a teljes telepítés, úgy az adminisztráció, mint a fizikai kihelyezés során. A szakembereknek akár meghatalmazás is adható az ügyintézésre.

Az igénylőnek a területen működő hálózat felé kell benyújtania a HMKE-telepítésre való igényét. Az igénylő nyomtatványt az illetékes szolgáltató honlapjáról töltheti le, az MVM esetében például innen, az E-on esetében pedig innen.

Miután az igénylés beérkezett, a szolgáltató tájékoztatja a csatlakozás feltételeiről. Az igénylő ezután benyújtja a csatlakozási dokumentációt, amit a szolgáltató jóváhagy. A kivitelezés befejeztével a kivitelezőnek készre jelentési nyomtatványt kell benyújtania. A bekapcsolást ezt követően indítja el a területileg illetékes hálózat. Ezen a ponton köttet meg a hálózathasználati szerződés és a kereskedői szerződés. A teljes dokumentáció sajnos nem történik egyik napról a másikra, hosszú időt is igénybe vehet.

Az igénylőnek arról is nyilatkozni kell, hogy mit kíván kezdeni az esetleges többletenergiával, azaz az árammennyiséggel, melyet megtermel, de nem használ fel. A többlet ugyanis nemcsak speciális akkumulátorokban tartható meg, hanem meghatározott módon be is tölthető az áramszolgáltató számára. Ha valaki szeretné többlet energiáját „eladni”, tehát a területileg illetékes hálózatba kifizetés ellenében betölteni, az erre vonatkozó igényét be kell jelentenie a szolgáltató megfelelő űrlapja segítségével. Az MVM esetében ez itt található.

Jó tudni, hogy hazánkban jelenleg megszaporodott a HMKE-igénylők, különösen a napelem-telepítők száma, ezért az ügyintézés lassabb, a szerkezet alkatrészeinek beszerzése, fizikai telepítéséhez szükséges szakértők fogadása pedig nehézkesebb lehet.

Mennyi energiát termel egy napelem?

Következő cikkünkben közelebbről is megismerkedhetsz a napelemekkel.

Mennyi energiát termel egy napelem, és tárolható-e a mennyiség? A legfontosabb tudnivalók

Az energiaárak égbe szöknek, ezért sokan gondolkodnak napelem telepítésén.

Elolvasom
Ezt is szeretjük