Ezt nem tudom megemészteni!

Súlyos betegségek lelki okai

Ha emésztőszervi problémáid vannak, nem biztos, hogy szervi eredetű a gyökere!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomor betegségei

Ahhoz, hogy a gyomor befogadhassa a táplálékot, nyitottnak, passzívnak, készségesnek, sőt, odaadónak kell lennie. Ebből a szempontból a női, intuitív, befogadó princípiumot képviseli. A gyomorsav viszont férfias, agresszív képződmény, amely, akárcsak a fogak, megtámad, szétmarcangol, felbont.

 

 • Az érzelmi és idegi labilitásra hajlamos emberek lenyelik az agressziójukat; ahhoz azonban, hogy saját indulatukat feldolgozzák, egyre több és több gyomorsavra van szükségük. A végén a gyomor önmagát kezdi el emészteni – ilyenkor alakul ki gyomorhurut, gyomorfekély vagy később gyomorrák is. A gyomorbeteg ember nem tud, és nem is akar az agressziójával tudatosan bánni, problémáiért felelősséget vállalni, így egy idő után a túlzott elnyomás vagy a túlzott dühkitörések szervileg is eltorzítják.
 • A hányinger és a hányás olyankor jelentkezik, amikor fizikai vagy lelki szinten undorodsz valamitől, és habár nem kellene befogadnod, mégis lenyomod a torkodon. Nem védekezel, hanem tehetetlen bábnak képzeled magad, aki ki van szolgáltatva másoknak. A tested viszont egyértelműen jelzi, ha valami megfeküdte a gyomrodat.

A vékonybél betegségei

 • A vékonybélben elemeire bomlik a táplálék, a szervezet kiválasztja belőle azt, amire szüksége van, és beépíti önmagába. Az érzékeny vékonybelű – például hasmenésre hajlamos – emberek legtöbbször túlzottan analitikus természetűek, ugyanakkor ízlésükhöz képest túl sok mindent befogadnak. Állandóan aggódnak, töprengenek, kritizálnak, és végül egzisztenciális szorongás alakul ki náluk. Minden apró problémát felfújnak, és az erős félelem görcsöket és gyulladásokat okozhat a vékonybélben.
 • A szorongás legjobb gyógymódja lelki síkon az elengedés, a sorssal való könnyed sodródás. Ám a görcsösség ellenkezője is előfordulhat: a túl kevés kritikai készség, az éberség hiánya. Ilyenkor a vékonybél azért zsírosodik el, mert a hasnyálmirigy elégtelenül működik. A nyombélfekély és a Crohn-betegség azoknál a kisebbrendűségi komplexussal küzdő embereknél alakul ki, akik folyton aggályoskodnak, és bár mindent előre megterveznek, nincsenek valódi céljaik.

A hasnyálmirigy betegségei

Ennek a szervnek két fő funkciója van: a legfontosabb emésztőnedvek és az inzulin termelése. A hasnyálmirigy-gyulladás akkor alakul ki, ha a páciens mindent az ellenőrzése alatt akar tartani, de közben érzelmileg nem emészti meg a vele történő dolgokat, és nem jut ideje élvezni az életet. Mivel az édesség a szeretet pótléka, a cukorbetegnek a szeretettel van gondja: állandóan szeretetre vágyik, de képtelen azt befogadni és hasznosítani.

A vastagbél betegségei

A vastagbélben az emésztés tulajdonképpen már befejeződött, csupán a víz szívódik fel a salakanyagokból. Az itt kialakuló zavarok olyan dolgokkal függenek össze, amelyekkel egyáltalán nem akarsz szembesülni, amivel nem illik foglalkozni, amit elrejtesz, eltitkolsz, amitől félsz, vagy amit gyűlölsz.

 • Az irritábilis bélszindróma általában olyan lelki nehézségek, konfliktusok időszakában alakul ki, amikor túl sok mindent száműzöl erre a sötét területre.
 • A széklet ugyanakkor gyakran a pénzzel is összefüggésben van, így nem meglepő, hogy a székrekedés rendkívül gyakori azoknál, akik makacsul ragaszkodnak az anyagiakhoz, vagyis képtelenek elengedni, adni.
 • A vastagbélgyulladás régóta fennálló kapcsolati vagy egzisztenciális bizonytalanságra utal.
 • A vastagbélpolip rendszerint akkor keletkezik, amikor egy ember nem áll a lábára, hanem hagyja, hogy élősködjenek rajta – ettől reméli a biztonságot.
 • A vastagbél kitüremkedései, összenövései, elzáródásai, csavarodásai azt jelzik, hogy lelki szinten is bezártál egy kaput, úgy érzed, végképp elakadtál az adott élethelyzetben.

A máj betegségei

A máj a szervezet laboratóriuma. Feladatai: energiatárolás, energiatermelés, zsír- és fehérje-anyagcsere és méregtelenítés. Ez a szerv különbséget tud tenni az ártalmatlan és a mérgező anyagok között. A máj zavarai arra utalnak, hogy nehezen választod külön a hasznos és ártalmas dolgokat. A mértéktelenség, a testeddel való visszaélés, a tűréshatárok semmibe vétele betegségeket okozhat, amelyek a mértéktartás fontosságára hívják fel a figyelmet. A máj állapota tükrözi azt, hogyan tudsz az anyagi létbe beilleszkedni, mennyire tartod saját magadat fontos alkotóelemnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az epehólyag betegségei

A máj által termelt epét az epehólyag gyűjti. Az epekő a nőknél, a vesekő a férfiaknál gyakoribb. A kőképződés minden esetben megrekedt, pangó energiát jelöl. Az epeköves nő úgy érzi, élete kényszerhelyzetek sorozata, és nem áramolhat szabadon az energiája.

A végbél betegségei

Táplálkozásod által részt veszel a természet körforgásában. Amit kapsz, azt valamilyen formában vissza is kell adnod. A végbél betegségei arra vezethetők vissza, hogy az ember nem akar ebben a körforgásban részt venni – nem meri kiadni magából a végtermékét, mert nem akar szembesülni saját lelkének árnyékvilágával sem.

 • Az aranyér mindig a visszatartás, a görcsös birtoklás jele. Materiális síkon nem mersz adni és veszíteni, mert félsz a bizonytalanságtól.
 • Végbélsipoly és végbélrák azoknál alakul ki, akiknél a lemondásra való képtelenség hosszú ideig fokozott agresszióval párosul.

Táplálkozási zavarok, táplálékallergiák

A táplálkozási zavarokkal küszködők elutasítják a test alapvető ösztöneit, a testükkel való kommunikációt. Nem találják a középutat a mohóság és az aszkézis, vagyis az önimádat és az odaadás, lemondás között. A táplálékallergiák arról tanúskodnak, hogy az illető túl nehéz feladatnak tartja az életbe, vagyis az anyagi világba való beilleszkedést. Az érintettek olyasmire haragszanak, ami lelki problémájukat szimbolizálja, ezért ezeket az anyagokat távol tartják maguktól.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin novemberi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Őszi wellnesstippek
Hajgondok
Ég a gyomor

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:

Ideál Magazin 2007. november »

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
 • menstruáció
 • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük