380 ezer forintodba kerül ez a mindennapi figyelmetlenség - Statisztikus számolta ki
Te is évente 15-öt veszítesz el belőle? Sokba fog kerülni!

no-szamol
beauty and style
Top olvasott cikkek


Minél nagyobb egy család, annál nehezebb nyomon követni a zoknik titkos életét. Egy-egy fél pár zokninak rendszeresen nyoma veszik úton a szennyestartó felé, száradás közben, de akadnak, akik egyenesen a mosógépet teszik felelőssé a zoknik eltűnéséért.

Hogy a probléma mennyire komoly, azt jól mutatja, hogy az elveszett zokniknak ma már emléknapjuk is van: megmaradt párjaik május 9-én tartják. Egy pszichológus-statisztikus páros pedig kiszámolta, hogy mennyibe is kerül egy átlagember számára a zoknik pótlása.

Az elveszett zoknik képlete

Dr. Simon Moore pszichológus és dr. Geoff Ellis statisztikus megalkotta az elveszett zoknik képletét = [L(p x f)+C(t x s)]-(PA x A). A szennyes ruhák mennyisége (L), ami az egy háztartásban élők számával (p) és a mosás gyakoriságával (f) növekszik, de a mosási szokások összetettsége (C), hogy hány adagra válogatod a ruhákat (t), valamint mennyi zoknit mosol (s), és mennyire állsz pozitívan a mosáshoz (P), illetve a mosási előkészületek (A) mind-mind befolyásolják a zoknik eltűnésének valószínűségét.

380 ezer forintba kerül

A képlet megalkotása mellett a Moore-Ellis páros kiszámolta, hogy egy átlagos ember havi szinten 1,3 zoknit veszít el, ami egy évben 15, egy életen át pedig 1264 zoknit jelent. Ha 300 Ft-ban határozzuk meg a zokni árát, úgy életed során nagyjából 380 ezer forintot költhetsz az elveszett zoknik pótlására.
Meglepő, de a kutatók szerint a legtöbb zokni a radiátor mögül, bútorok alól kerül elő.

Természetesen gyakori az is, hogy válogatás és mosás közben veszítik el párjaikat. Dr. Simon Moore és dr. Geoff Ellis arra is rámutattak, hogy az eltűnés veszélye leginkább a színes, illetve egyszínű ruhadarabokat érinti, megoldást jelenthet tehát a problémára, ha a jövőben a fehér, illetve mintás darabokat részesíted előnyben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Elveszett tárgyak rejtekhelye

Nemcsak a mosás körül, de utazás vagy kertészkedés közben is könnyen elveszhetnek hétköznapi használati tárgyak, ékszerek, pénz.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük