40 éven belül eltűnhet a csokoládé: addigra nem lesz miből elkészíteni
Édességimádó vagy? Akkor lehet, hogy most a szívedhez kapsz: eltűnhet a csokoládé.

eltunhet a csokolade
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fájdalmas esély van rá, hogy 2050-re a világ már csak hírből ismerheti a csokoládét, a kutatók szerint ugyanis nagyjából eddig húzhatja ki a kakaóbabtermés.

Amíg te lehet, hogy most is éppen csokoládét majszolsz, addig a Kaliforniai Egyetem munkatársai gőzerővel azon munkálkodnak, hogy ezt a nem is annyira távoli jövőben a leszármazottaid is megtehessék. A kezdeményezésükhöz csatlakozott a Mars édességipari vállalat is, és remélhetőleg hamarosan mások is követik majd a példájukat. Elvégre senki sem akarhatja, hogy a csokoládé végleg eltűnjön a föld színéről.

Az édesség napjai meg vannak számlálva

Kevesen tudják, de a kakaóbab termesztése korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnhet: csak kevés olyan esőerdő-övezet található ugyanis a Földön, ahol teljesülnek a zavartalan növekedéshez szükséges csapadékmennyiség, hőmérséklet és pára feltételei.

Egészen konkrétan körülbelül húsz fokot kell távolodni az Egyenlítő észak-déli irányába, hogy rálelhess ezekre a helyekre. És azt tudtad, hogy a világ összes csokoládé-alapanyagának több mint a fele Elefántcsontpartról és Ghánából származik? 

Már ameddig kitart a készlet, az amerikai Országos Óceáni és Légköri Igazgatóság ugyanis arra figyelmeztet, hogy 2050-re a termesztést csak akkor lehetne biztosítani, ha áttelepíthetnék a babokat a hegyvidéki területekre, mintegy háromszáz méterrel magasabb szintre.

Ez viszont nem lehetséges, mert korábban már vadvédelmi területté nyilvánították e vidékeket. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a kakaóbabot a legszegényebb családok termesztik, akik nem engedhetik meg maguknak a növényvédő szereket és az egyéb szükséges eszközöket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tehetnek a tudósok?

A szakemberek eddigi ismeretei szerint a dolog úgy áll, hogy ki kell dolgozniuk egy teljesen új géntechnológiát, mely a legmostohább körülmények között is lehetővé tenné a kakaóbab és ezzel együtt a kakaófák túlélését.

Hogy ezt végrehajthassák, az egyetem közös fenntarthatósági projektbe kezdett a Marssal, mely a pénztámogatáson kívül annak érdekében is erőfeszítéseket tesz, hogy 2050-re több mint felére csökkentse a cég ökológiai lábnyomát.

Myeong-Je Cho, a kutatás vezetője szerint, ha sikerrel járnak, és a technológia más növények termesztésénél is működik, ezzel talán a fejlődő világ éhezési problémájának megoldásához is közelebb jutnak.

Ezt is szeretjük