40 éven belül eltűnhet a csokoládé: addigra nem lesz miből elkészíteni
Édességimádó vagy? Akkor lehet, hogy most a szívedhez kapsz: eltűnhet a csokoládé.

eltunhet a csokolade
Ez is érdekelhet

3 ok, hogy miért legyen úti célod Hajdúszoboszló (x)

Családi programajánló: irány a Tereza, irány Mexikó! (x)

Márciustól még több kedvezmény vár: csak a PIN-kódod kell hozzá (x)

Fedezd fel a gőzállomást, mellyel a vasalás gyorsabb, mint valaha! (x)

beauty and style

Meghan Markle és Kim Kardashian ugyanarra a trükkre esküszik: ettől olyan hibátlan a bőrük »

Magyar modellre figyel a világ: a 23 éves lányról lélegzetelállító képek készültek »

3 tévhit a házasság első évéről: senkinél sem törvényszerűek »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Fájdalmas esély van rá, hogy 2050-re a világ már csak hírből ismerheti a csokoládét, a kutatók szerint ugyanis nagyjából eddig húzhatja ki a kakaóbabtermés.

Amíg te lehet, hogy most is éppen csokoládét majszolsz, addig a Kaliforniai Egyetem munkatársai gőzerővel azon munkálkodnak, hogy ezt a nem is annyira távoli jövőben a leszármazottaid is megtehessék. A kezdeményezésükhöz csatlakozott a Mars édességipari vállalat is, és remélhetőleg hamarosan mások is követik majd a példájukat. Elvégre senki sem akarhatja, hogy a csokoládé végleg eltűnjön a föld színéről.

Az édesség napjai meg vannak számlálva

Kevesen tudják, de a kakaóbab termesztése korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnhet: csak kevés olyan esőerdő-övezet található ugyanis a Földön, ahol teljesülnek a zavartalan növekedéshez szükséges csapadékmennyiség, hőmérséklet és pára feltételei.

Egészen konkrétan körülbelül húsz fokot kell távolodni az Egyenlítő észak-déli irányába, hogy rálelhess ezekre a helyekre. És azt tudtad, hogy a világ összes csokoládé-alapanyagának több mint a fele Elefántcsontpartról és Ghánából származik? 

Már ameddig kitart a készlet, az amerikai Országos Óceáni és Légköri Igazgatóság ugyanis arra figyelmeztet, hogy 2050-re a termesztést csak akkor lehetne biztosítani, ha áttelepíthetnék a babokat a hegyvidéki területekre, mintegy háromszáz méterrel magasabb szintre.

Ez viszont nem lehetséges, mert korábban már vadvédelmi területté nyilvánították e vidékeket. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a kakaóbabot a legszegényebb családok termesztik, akik nem engedhetik meg maguknak a növényvédő szereket és az egyéb szükséges eszközöket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tehetnek a tudósok?

A szakemberek eddigi ismeretei szerint a dolog úgy áll, hogy ki kell dolgozniuk egy teljesen új géntechnológiát, mely a legmostohább körülmények között is lehetővé tenné a kakaóbab és ezzel együtt a kakaófák túlélését.

Hogy ezt végrehajthassák, az egyetem közös fenntarthatósági projektbe kezdett a Marssal, mely a pénztámogatáson kívül annak érdekében is erőfeszítéseket tesz, hogy 2050-re több mint felére csökkentse a cég ökológiai lábnyomát.

Myeong-Je Cho, a kutatás vezetője szerint, ha sikerrel járnak, és a technológia más növények termesztésénél is működik, ezzel talán a fejlődő világ éhezési problémájának megoldásához is közelebb jutnak.

Ezt is szeretjük