Nem csak az ittas sofőr tiltható el a vezetéstől: szakjogász ismertette a szabályt
A jogosítvány bevonásához nagyon komoly dolognak kell történnie, de nem feltétlenül csak az ittas sofőrt sújthatja.

autot-vezet-kormany

Nem csak attól vehetik el a jogosítványát, aki ittas vagy bódult állapotban ül a volán mögé: adott esetben állandósult és súlyos jellemhiba miatt is el lehet tiltani valakit a vezetéstől - mondta Borbély Zoltán közlekedési szakjogász. A szakértő hétfő reggel az M1 aktuális csatornán beszélt a kevéssé ismert szabályról a múlt héten a horvát autópályán történt súlyos autóbaleset kapcsán.

Az ügyvéd arról számolt be, hogy a magyar gyakorlat szerint véglegesen alkalmatlannak minősül a vezetésre az a személy, akinek bizonyos betegsége van, de az is, aki valamilyen súlyos jellemhibával rendelkezik. Ilyen lehet az állandósult erőszakos jellem - tette hozzá.

A fent említett baleset július 11-én történt a horvát autópálya egyik fizetőkapujánál, amikor egy horvát rendszámú kocsi a sebességhatárt átlépve beleszáguldott két magyar rendszámú autóba. A balesetben hárman súlyosan megsebesültek, de a legfrissebb információk szerint a sérültek már jól vannak. A horvát rendőrség szombaton késő este letartóztatta az ütközést okozó jármű vezetőjét.

Az esetben felmerült, hogy a balesetet okozó sofőr kábítószer hatása alatt állt, és ha kiderül, hogy a drogproblémája miatt teljesen elveszítette a kontrollt, akkor is örökre eltilthatják a vezetéstől - mondta Borbély Zoltán. Arról, hogy pontosan milyen okok miatt tiltható el valaki a vezetéstől, a Kúria weboldalán bővebben is olvashatsz.

Fotók: Getty Images

Átmennél most a KRESZ-vizsgán?

A képes tesztkérdések sok tanuló számára mumusnak számítanak a vizsgán, noha ezek készítik fel őket a forgalomban felmerülő éles szituációkra. A kérdéseinkből kiderül, hogy a rendszeresen közlekedők valóban hibátlanul töltenének-e ki most is egy KRESZ-tesztet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük