Így néztek ki az emberiség első írott sorai: a jégkorszaki sorok 20 ezer éve kerültek egy barlang falára

Az írás hajnalán így nézett ki egy szöveg.

GettyImages-1321911794

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Körülbelül húszezer évvel ezelőtt a mai Európa területén élő emberek lenyűgöző barlangfestményeket készítettek állatokról, amelyeket csodálattal vizsgálnak a régészek és laikusok egyaránt.

Bár a lovakat, bölényeket ábrázoló figurák önmagukban is fantasztikusak, a mellettük lévő jelek, vonalak, pontok és Y alakú szimbólumok még izgalmasabbnak bizonyulhatnak, ugyanis egyes kutatók szerint ezek a valószínűsíthetően a ragadozó állatok szezonális viselkedésére vonatkozó jelek akár az emberiség első írott sorai is lehetnek egy tanulmány szerint, mely a Cabridge Archeology Journalban jelent meg.

Az első írott sorok

A kutatócsoport feltételezi, hogy a látszólag elvont pontok és vonalak, ha állati képek közelében helyezkednek el, valójában egy kifinomult írásrendszert képviselnek, és a korban élt emberek számára fontos helyi fajok párzási és születési időszakairól szólnak.

A korai európai emberek vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, és sok húst, lovat, szarvast, illetve bölényt ettek. Amikor ezek az állatok szezonálisan csordákba kerültek, szabad prédák voltak a vadászok számára. Bennett Bacon független kutató szerint ebből az következik, hogy az állatok vándorlása, a párzási és az ellési időszakok ismerete kulcsfontosságú lehetett a felső paleolit emberek számára.

 

Márpedig a barlangok százaiban talált jelek - pontok, vonalak - teljes számát megvizsgálva a kutatók azt találták, hogy a sorozatok egyike sem tartalmaz 13-nál több jelet, ami összhangban van az év 13 holdhónapjával. A kutatók úgy vélik, ez nem véletlen, valószínűleg az említett időszakokat adhatták meg a szimbólumok segítségével.

Bacon és munkatársai az Y alakú jellel kapcsolatban is megalkották feltételezésüket: szerintük az egy állat életciklusának egy adott eseményére utal, pontosabban az állatfaj születési időszakára.

Vannak kételkedők is

Más kutatók mindeközben szkeptikusan állnak a feltételezéshez. Melanie Chang, a Portland Állami Egyetem paleoantropológusa ugyan egyetért a kutatók azon feltételezésével, miszerint a felső paleolitikum emberei rendelkeztek azzal a kognitív képességgel, mely az íráshoz szükséges, ám arra figyelmeztet, hogy a kutatók eredményei nem támasztják alá megfelelően a hipotéziseket, ráadásul nem foglalkoznak az általuk elemzett jegyek alternatív értelmezésével.

Oxigénhiányuk volt?

A barlangrajz-készítés körülményeiből adódóan a rajzolóknak oxigénhiánya lehetett, ez eredményezhette, hogy számos különös rajzot alkottak meg,

 
Ezt is szeretjük