Ilyen hangja lehetett egy Neander-völgyinek: hallgasd meg, megszólaltatták

Speciális eszközökkel bírták szóra a Neander-völgyi embert.

nean
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány százezer éve is ugyanúgy voltak emberek a Földön, mint ma, mindössze másként éltek, és kicsit mások voltak külsőre is. Kommunikációjuk sem a mai emberé volt, de, hála a modern tudománynak, van módunk meghallgatni, hogyan is hangzott, mikor egy 250 ezer éve élt ember megszólalt.

A Neander-völgyiek 200-250 ezer éve jelentek meg, és 28 ezer éve tűntek el, haltak ki, vagy, mint újabb elméletek mondják, olvadtak egybe más emberfélékkel. Már az 1800-as évek második felétől találtak Neander-völgyi csontokat, és azóta is számos lelet került elő. Ezek tanulmányozása mind közelebbi képet ad ősünkről, melynek a génállománya 1-4%-ban megtalálható az európaiakban.

A Neander-völgyiek hangját modellezték

A kétezres évek elején egy BBC-dokumentumfilmhez álltak össze tudósok - Christopher Brian Stringer brit antropológus, Leslie Crum Aiello amerikai paleoantropológus, Bob Franciscus professzor, Robert McCarthy biológus és társaik -, akik azt vizsgálták, és próbálták modellezni, milyen hangja lehetett egy Neander-völgyinek. Ehhez figyelembe vették a Neander-völgyiek testfelépítését, adottságait.

Az ember hangját testfelépítése nagyban befolyásolja, így a Neander-völgyiekét is, akiknek széles mellkasa valószínűleg hangosabbá tette őket, rezonanciájuk erősebb lehetett. Mivel rövidebb volt a nyakuk a mai átlagember nyakánál, és hangszálaik is rövidebbek voltak, feltehetően magasabb volt a hangjuk, mint nekünk. Koponyájuk nehéz volt, orruk nagy, így valószínűleg kicsit orrhangjuk is volt. 

Meglepő a Neander-völgyiek hangja

A videón hallható, milyen lehetett a Neander-völgyiek hangja. A kutatók eredményeit Patsy Rodenburg, hang- és beszédtréning-specialista, illetve segítője, Elliot mutatja be, a mai ember hangjától lépcsőzetesen eljutva a Neander-völgyiekéig. A videó alatt részletezzük, mi látható, hallható.

A két lila tárgy a hölgy kezében egy mai emberi torok modellje és egy Neander-völgyi torkának modellje. A Neander-völgyieké kisebb, rövidebb volt, mint azonnal hozzáteszi, ezért segédjétől, Elliottól azt kéri, első, normál hangú számolását - 1,2,3 - ismételje meg a rövidebb hangszálakkal járó, magasabb hangon. Ezután arra kéri, kis orrhangot adjon a számoláshoz, majd, hogy a széles mellkasnak köszönhető intenzitást és rezonanciát visszaadják, a hangképzés közben tenyereiket összenyomják, erőt kifejtve. Így sikerült modellezni a Neander-völgyi hangot, melyet hallva szinte végigfut az ember hátán a hideg.

Beszélt nyelvük is volt?

Robert McCarthy tovább vizsgálódott, és felmérte, milyenek voltak a Neander-völgyiek hangképzőszervi adottságai. Arra jutott, hogy valószínűleg képesek voltak egyfajta nyelven beszélni. Ehhez a legfőbb adottságuk a nyelvcsont, a hyoideum volt, mely a hangok kiejtéséhez megfelelő nyelvpozíció felvételét teszi lehetővé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár a tudományban korábban az volt az álláspont, hogy az emberiség történetében 100 ezer évvel ezelőttre tehető, hogy komplex nyelv jelent meg, ez meg is dőlhetett a fenti felfedezéssel, miszerint a Neander-völgyieknek is volt nyelvcsontjuk. Igaz, a nyelvcsont léte nem jelenti egyértelműen, hogy volt is beszélt nyelvük, csupán annak lehetőségét.

Képek: Wikimedia Commons.

Video: Youtube/BBC Studios.

Ezt is szeretjük