Meleg vízzel, hálószobával felszerelt barlangban élt a Neander-völgyi ősember - Külön szemétlerakót is üzemeltetett
Az Abric Romani nevű barlang egykor Neander-völgyiek lakhelyéül szolgált: meleg víz és hálószoba is volt benne.

covkep
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki felüt egy ingatlanhirdetésekkel teli oldalt, bizonyos, hogy milliószor modernebb házakat és lakásokat talál, mint amilyen a Neander-völgyiek otthona volt.

Lakhelyük mégis sokban hasonlított a mai emberéhez, mint arra spanyol archeológusok rámutattak: a The Catalan Institute of Human Paleontology and Social Evolution szakértői egy több tízezer éve még lakott barlangban fedeztek fel hihetetlen részleteket.

Meleg víz, hálószoba és szemétgyűjtő is volt

A szóban forgó barlang a Barcelonában található Abric Romani. A hely Neander-völgyi maradványok és egyéb tárgytöredékek jelentős lelőhelye.

Balra a barlang beltere, jobbra a melegítőmélyedés látható.
Balra a barlang beltere, jobbra a melegítőmélyedés látható.

Az intézet szakértői  találtak egy mélyedést a tűzhely közelében, mely valószínűleg vízmelegítésre szolgálhatott. Mivel a tűz a mélyedés mellett lobogott, a felmelegedő kövek idővel átmelegítették a mélyedésbe hordott vizet is.

A kutatók szétnéztek a barlang zegzugaiban is, és az egyes területeken talált tárgyi leletekből kikövetkeztették, melyiket mire használhatták. A húsfeldolgozás helye az a rész lehetett, ahol állati csontokra bukkantak. 

Így mutatják be a Neander-völgyiek élőhelyét a horvát Krapina Múzeumban.
Így mutatják be a Neander-völgyiek élőhelyét a horvát Krapina Múzeumban.

A régészek ebben a barlangban fedeztek fel először Neander-völgyiek hálószobájaként azonosítható helyiséget: egy területen olyan kis számban fordultak elő leletek, hogy minden bizonnyal alvásra használhatták egykor.

Ami a helyiségeket illeti, az archeológusok számára a szemétgyűjtő tehette fel az i-re a pontot: az Abric Romani területén ugyanis egy ilyet is találtak.

Neander-völgyi vonások ma

Sokan ma is hordoznak magukon Neander-völgyi külső tulajdonságokat. A cikk nyolc ilyet sorol.

Ezt is szeretjük