Hogy nézett ki valójában Nofertiti vagy Robespierre? Elképesztően élethűen alkották újra a történelem jelentős alakjait

Sokan egészen máshogy nézhettek ki a valóságban, mint ahogy a történelemkönyvekben ábrázolták őket.

robespierre (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minél jobban szeretnénk visszatekinteni az időben, a történelem egyre ködösebbé válik, hiszen a régi korok technológiája nem tette lehetővé, hogy megörökítsék az akkori időket, valamint rengeteg emlék az évszázadok során megsemmisült, vagy a feledés homályába merült.

Bár rengeteg művészeti alkotás, szobor, freskó őrzi az egykor élt híres, fontos emberek külsejét, ezek sokszor nem egészen olyan képet mutatnak, mint ami a valóság, hiszen a művész pontatlansága és látásmódja vagy a megörökíteni kívánt személy beleszólása sokat torzított az általunk is jól ismert portrékon.

Közel a valósághoz

Sokáig tényként kezelték, hogy a fennmaradt festmények és ábrázolások szereplői valóban így néztek ki igazából is, azonban a modern technológia lehetővé tette, hogy olyan arcokat is megalkossanak, amik sokkal közelebb állnak a valósághoz, mint a fennmaradt alkotások. A képek 3D-formátumban készültek, egyes eseteknél pedig még az elhunyt koponyáját is CT-vizsgálatoknak vetették alá, hogy még hitelesebb képet tudjanak alkotni. Az arcizmokat is a koponya szerkezetéhez képest alkották újra, a végeredmény pedig teljesen élethű lett.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

(Képek forrása: Boredpanda)

Ezt is szeretjük