Marie Antoinette bőre bizarr arclemosótól volt gyönyörű: hihetetlen, hogy ezt magára kente
A francia királyné, Marie Antoinette egészen bizarr kencét is bevetett a szépsége érdekében.

marie antoinette cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során a nők egészen bizarr trükköket is bevetettek azért, hogy megőrizzék szépségüket, vagy éppen elérjék az akkori ideálnak megfelelő külsőt. Gyakori volt, hogy mérgező anyagokat ittak, vagy vittek fel a bőrükre, és az egészen visszataszító keverékektől sem riadtak vissza. 

A luxusért, a divatért és a szépségért rajongó Marie Antoinette esetében sem volt ez másképp. A csinos francia királyné megszállottan igyekezett elérni azt, hogy minél tökéletesebb legyen, és minél többen csodálják. Ehhez pedig nem csupán bonyolult és macerás, hanem gusztustalan kencét is alkalmazott.

Marie Antoinette bizarr arclemosója

A divatdiktátor királyné minden reggelét azzal kezdte, hogy alaposan megtisztította bőrét, méghozzá egy „Eau Cosmetique de Pigeon” nevű lemosóval. Úgy tudni, ezt a dánok fejlesztették ki, és a dán hölgyek kezdték először használni, később viszont máshol is elterjedt. Többek között vízililiomok, dinnye, uborka, citrom és galambok főzetéből állt. Minden üvegcséhez nyolc állatot használtak fel, és úgy vélték, ettől vált olyan hatásossá: hibátlanná, egyenletessé és halovánnyá tette a bőrt.

Ezután borszőlőcseppeket tartalmazó szérumot használt, majd következett ikonikus maszkja, ami még tovább fehérítette az arcát. Ehhez két evőkanálnyi konyakot vegyített tejporral, citromlével és tojásfehérjével, majd jó alaposan bemasszírozta a bőrébe.

Fürdők és éjszakai ápolás

A legtöbb ember ebben a korban évente vagy negyedévente egyszer tisztálkodott rendesen, Marie Antoinette viszont mindennap elmerült a habokban, hogy élvezhesse a luxusfürdő hatását. A vízhez levendulát, citromot, lenmagot, mandulát, valamint fenyőmagot adtak, a királyné pedig a hosszas áztatás közben rizzsel, borostyánnal és bergamottal töltött zsákocskákkal radírozta le a testét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az éjszakai ápolásról sem feledkezett meg. Minden este bekente kezeit viasszal, rózsaolajjal és mandulaolajjal, majd kesztyűben aludt, hogy bőre beszívhassa a tápláló keveréket. Lefekvés előtt hajára sáfrányból, kurkumából, szantálfából és rebarbarából készült pakolást kent, hogy elérje, illetve megtartsa a vágyott eperszőke árnyalatot. Eredetileg ugyanis sötétebb tincsekkel rendelkezett.

Mérgező smink, festett szépségpötty és erek

Ahogyan a kor legtöbb nője, Marie Antoinette is használt mérgező kozmetikumokat. Megszállottan igyekezett minél fehérebbre festeni az arcát, hiszen akkor ezt tartották a legszebbnek, sőt a barnaság egyenesen szégyen volt, a szegénység jelképe. A púderekben, valamint a szemfestékében azonban nagy mennyiségű ólom volt, rúzsa pedig higanyban bővelkedett. 

Szája fölé gyakran festett szépségpöttyöt, és kékes-zöldes árnyalatú ereket is rajzolt a bőrére, hogy az még vékonyabbnak, még haloványabbnak tűnjön. A sok toxikus sminknek azonban meglett a következménye: a királynénak az évek múltán már erősen hullott a haja, egy idő után foltokban kopaszodni is kezdett, illetve az ólom-, valamint a higanymérgezés tünetei is jelentkeztek rajta.

Ilyenek lennének a történelem híres női ma

Egy grafikusként dolgozó fiatal nő a történelem leghíresebb alakjainak arcát alkotja újra, és azt mutatja meg, hogyan is festenének most, napjainkban. A Royalty Now nevű Instagram-oldalra posztolja különleges képeit, melyeken mindenki láthatja, szerinte hogyan néznének ki a leggyönyörűbb nők a 21. században. Összegyűjtöttük legjobb műveit.

Ezt is szeretjük