A csillagoktól távolabbi bolygókon kell keresni az életet a csillagász szerint
A szakértő szerint a legtöbb vízbolygón túl meleg van az élethez, de vannak olyanok is, ahol adottak lehetnek a körülmények.

bolygo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb bolygó, amely tartalmaz vizet, túl meleg ahhoz, hogy élni lehessen rajta, de a csillagoktól távolabbiak egy részét sűrűbb óceán alkothatja, és ott élet is lehet - közölte Molnár László csillagász az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.

Mint mondta, a sok vizet tartalmazó bolygók hőmérséklete néhány száz és nulla Celsius-fok között van, de a csillagokhoz legközelebb talált bolygókon akár több ezer fok is lehet. A jelenleg ismert vízbolygók néhány száztól több ezer fényévre vannak a Földtől, jelentőségük leginkább az, hogy az új információkkal kontextusba helyezzék a saját Naprendszerünket - tette hozzá.

Ahhoz, hogy megtudják, hogy egy bolygó tartalmaz-e vizet, meg kell mérni, hogy mekkora és milyen nehéz a bolygó. Ezután ki lehet számolni a sűrűségét, és ha gyanús, akkor a csillagászok távcsövekkel figyelik, és modellezik azokat - mutatott rá a csillagász. Kitért arra is, hogy 1990 óta folyamatosan gyorsul az új bolygók felfedezésének üteme. Ennek az is az oka, hogy új, egyre fejlettebb távcsövekkel dolgoznak.

Egy néhány hete bemutatott tanulmány szerint olyan sok vízbolygó van a naprendszerünkön kívül, hogy még a tudósokat is nagy meglepetésként érte a felfedezés. A kutatás vezetője, Li Zeng szerint a Földnél nagyobb összes exoplanéta 35%-a vízben gazdag lehet, ezek atmoszféráját újgenerációs űrteleszkópokkal tervezik elemezni.

Kiemelt kép: NASA

Nézd meg ezt is - Ezek a bolygók a tenyeredben is elférnek

George Ioannidis mindig is rajongott a világűr iránt, ezért döntött úgy, hogy a planétákat kézzelfoghatóvá teszi saját maga és mások számára is.

Ezt is szeretjük