Rejtélyes üstökös tartja rettegésben az internetezőket: a NASA megszólalt
Íme, az ufóhívők egyik hátborzongató elmélete.

ustokos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Senki nem jelentheti ki biztosan, hogy egyedül lennénk a világegyetemben, és a nagy számok törvénye alapján valószínű is, hogy a mi bolygónkon kívül, valahol máshol is létezhet értelmes élet. Néhány ufófanatikus azonban hajlamos túlzásba vinni az álmodozást, ilyenkor pedig egészen elképesztő elméletek születnek arról, hogyan és milyen formában látogatnak majd el hozzánk az idegenek. Így történhetett az is, hogy az Elenin nevű üstökös lázba hozta a földönkívüliekre várókat.

Felrobban a Föld?

Az Elenin üstököst, vagyis a C/2010 X1 jelű objektumot az orosz Leonyid Elenin fedezte fel még 2010. december 10-én, egy új-mexikói távcső távoli üzemeltetése közben. Az égitest akkor 650 millió kilométerre volt a bolygónktól, ám a csillagász megállapította, hogy pályája alapján idővel egyre közelebb kerül majd. Ezután már nem kellett sok, hogy kitörjön a pánik - az interneten sötét jóslatok jelentek meg arról, hogy az Elenin hamarosan nekiütközik a Földnek, és felbecsülhetetlen károkat okoz majd, sőt, egyenesen vége lesz a világnak.

Többen tudni vélték, hogy az Elenin gázcsóvája, ami eleinte jelentéktelen, a szokásostól semmiben nem különböző méretű volt, a többszázszorosára duzzadt, és óriási, tüzes harci szekérként közelít, hogy felperzselje a bolygónkat. Miután a NASA megerősítette, hogy az Elenin nem találja el a bolygónkat, az internetet olyan pletykák árasztották el, miszerint az üstökös majd a tőle teljesen független, 2005 YU55 jelű kisbolygó pályáját fogja módosítani, így ez lesz az, ami becsapódik a Földbe.

Az idegenek álcája

A legmeredekebb elmélet kétségkívül az, hogy az Elenint, ezt a nagyjából három-öt kilométeres üstököst a földönkívüliek arra használják, hogy árnyékban megbújva elrejtsék csatahajóikat, mellyel megszállják majd a Földet. Az ufóhívők egy csoportja szerint az Elenin valójában nem is üstökös, hanem maga a hajó, egészen pontosan a Galaktikus Szövetség anyahajója, ám szerencsénkre utasai békés szándékkal érkeznek: azért látogatnak a bolygónkra, hogy magasabb intelligenciájuk révén elősegítsék az emberiség felemelkedését.

Az Elenin üstökös
Az Elenin üstökös

Mi az igazság?

- Az én kis személyautóm jobban befolyásolja a tengerszint változását, mint amekkora hatással az Elenin üstökös a Földre van - mondta a pánikhangulatra reagálva Donald Yeomans, a NASA kutatója. A valóság az, hogy az Elenin leginkább egy piszkos hógolyóra emlékeztető üstökösmagból, illetve az azt körülvevő, teljesen szokványos méretű gázfelhőből áll.

Az egyetlen rejtély, amit a szakemberek az Eleninnel kapcsolatban találtak, az az, hogy hogyan vívott ki magának ekkora népszerűséget, és hogyan képes máig pánikban tartani az internetezők jelentős létszámú közösségét, holott semmiben sem különbözik a többi ezer meg ezer, a Föld közelében elhaladó üstököstől.

A NASA-nál határozottan elutasítják a hajmeresztő elméletet, miszerint az Elenin anyahajó lenne, és a kutatók azoknak is csalódást kell, hogy okozzanak, akik a világvégét várják: az Elenin ugyanis már réges-rég elhaladt a Föld mellett, 2011. október 16-án volt hozzá a legközelebb, de akkor is csak 35 millió kilométerre közelítette meg, ami a Föld-Hold távolság százszorosának felel meg.

Ezt is szeretjük