Égig érő hulladéktorony épülhetne a magyarok leselejtezett eszközeiből
Döbbenetes számok: rengeteg elektronikai hulladékot adnak le a magyarok évente.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon 2019-ben várhatóan a tavalyi mennyiségnél 3%-kal több, összesen 242 ezer tonna elektromos és elektronikus hulladék keletkezik, melyből 80 ezer tonna begyűjtését és kezelését végzik el a hazai hulladékhasznosítók. Hazánk ezzel a fejenként 8 kilogrammos, folyamatosan emelkedő begyűjtési mennyiséggel a középmezőnybe tartozik az uniós országok között.

Az emberekhez kerülő elektronikai cikkek java részét műszaki kiskereskedelmi áruházak értékesítik Magyarországon, akiknek a fölöslegessé vált gépeket át kell venniük a háztartásokból. A MediaMarktnál 2014 és 2017 között évente átlagosan 20-30%-kal növekedett, azóta pedig ezer tonnára állt be az áruházaikban leadott műszaki eredetű hulladék mennyisége.

Több kilométer magas roncstorony épülhetne

A többnyire házhoz szállítások során visszavett hűtők és egyéb háztartási nagygépek adják ennek a 70%-át, míg a régi képcsöves televíziók és monitorok aránya még mindig számottevő: 18%. Ha csak a legnagyobb forgalmú üzletláncnál leadott háztartási nagygépeket - melyek jellemzően mosógépek és mosogatógépek - egymás tetejére raknánk, öt kilométer magas lenne ez a torony.

500 tonna újrahasznosítható vas

Az áruházakban átveszik a használaton kívüli készülékeket akkor is, ha nem ott vásárolta a tulajdonos, de a termékkategória megtalálható a kínálatukban - hívta fel a figyelmet Bíró Péter, a vállalat szolgáltatási és környezetvédelmi termékmenedzsere. Ezeket igény esetén ingyen el is viszik azokból a lakásokból, ahová egy új készülék kiszállítását rendelte meg a vásárló.

A teljes átvett mennyiséget aztán egy erre szakosodott hulladékkezelő partnerüknek adják át feldolgozásra. A feldolgozás célja a környezetre veszélyes összetevők eltávolítása és a hasznosítható anyagok kinyerése. Tihanyi Ervin, az Inter-Metal Recycling elektronikaihulladék-üzletág vezetője elmondta, közel 500 tonna vasat nyertek ki tavaly az áruházlánctól érkező e-hulladékokból, de az egyéb fémek mennyisége sem elhanyagolható.

Hatalmas mennyiségű energia szabadult fel

Az újrahasznosítás másik előnye Tihanyi véleménye szerint, hogy kevesebb energiát emészt föl az újrahasznosításból származó nyersanyagok előállítása. Hozzávetőlegesen 300 ezer kWh elektromos energiát váltottak ki csak a 20 tonna alumínium újrahasznosításával. Ha egy városi közlekedésre használt autó éves futásteljesítményét átlag ötezer kilométerrel számoljuk, akkor ebből az energiából Tihanyi szerint 350 darab elektromos autó éves közlekedése finanszírozható.

Fotók: Getty Images

Zseniális, mire cserélték a műanyag zacskót a szupermarketekben

Az ázsiai szupermarketek a szokásos műanyag zacskó helyett banánlevélbe csomagolnak mindent, amit csak lehet, így alakítva ezzel a fogyasztói szokásokat, és csökkentve a károsanyag-használatot.

Ezt is szeretjük