Hívd fel ezt a telefonszámot, ha fázó rászorulót látsz: segítenek rajta
Majdnem megteltek az éjjeli menedékhelyek, a szokatlan hideg különösen az otthontalanokra veszélyes.

padon-alszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Átlagosan 90%-os volt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága az országban a hétvégén - válaszolta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója hétfőn az MTI érdeklődésére. Az igazgató szerint ez az arány a fővárosban valamivel alacsonyabb volt, 85%-os kihasználtságról kaptak információt, míg néhány megyében - Heves, Tolna, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok - minden fekhelyen aludt valaki.

Hozzátette, a segítő szervezetek, ha kell, pótágyakon vagy plusz matracokon helyezik el a rászorulókat. Az ellátórendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat, akik kénytelenek éjszakájukat az éjjeli menedékhelyeken tölteni - hangsúlyozta. Közölte azt is, a diszpécserszolgálat a 24 órában működő krízisautót, az utcai szolgálatokat küldi ki a nehéz helyzetben lévő emberekhez, akik segítenek az elhelyezésben, és takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket.

A rendkívüli hidegre való tekintettel a Menhely Alapítvány egy plusz krízisautót is működtet az éjszakai órákban, hogy minél több ember kaphasson szakszerű segítséget. Jelezte, a fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény 1972 hellyel várja a segítségre szorulókat, országosan pedig csaknem 4500 hely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken. A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata folyamatosan fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről a +36 1 338 4186-os telefonszámon.

Ezt is szeretjük