Megrendítő képek Afganisztánból: a háztartások 95 százaléka nem jut elegendő ételhez

A tél közeledtével egyre nehezebbé válnak a mindennapok.

Éhező gyerekek Afganisztánban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfelelő minőségű vízhez, élelmiszerekhez és az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiányában az afgán gyerekek és családjaik viselik a fegyveres konfliktus és a gazdasági válság tragikus következményeit. A lakosságot sújtó alultápláltság és az egyre rosszabb élelmiszer-biztonság miatti aggodalmának adott hangot Hervé Ludovic De Lys, az UNICEF afganisztáni képviselője és Mary-Ellen McGroarty, a Világélelmezési Program vezetője kétnapos, Heratban tett látogatásuk befejeztével.

Afganisztánban jelenleg 14 millió ember néz szembe súlyos élelmezési bizonytalansággal. Becslések szerint az év végéig mintegy 3,2 millió öt év alatti gyermeknél alakul ki az akut alultápláltság, akik közül azonnali beavatkozás hiányában legalább 1 millió közvetlen életveszélyben van. - A gyerekek egyre betegebbek, családjaik egyre kevésbé tudnak gondoskodni a szükséges ellátásról, a helyzetet súlyosbítja a gyorsan terjedő kanyaró és a hasmenéses megbetegedések is - mondta De Lys. - Találkoztam olyan édesanyával, akinek 18 hónapos lányát heveny alultápláltság miatt kezelik a kórházban, mert ő maga nem jut élelemhez, és így nincs teje táplálni gyermekét - tette hozzá.

Egyre nehezebbek a mindennapok

A Világélelmezési Program felmérései szerint Afganisztánban a háztartások 95 százaléka nem fogyaszt elegendő ételt, és a felnőtt lakosság magától vonja meg a falatot, hogy gyermekeit táplálhassa. A tél közeledtével ráadásul egyre nehezebbé válnak a mindennapok. Mary-Ellen McGroarty az afgán lakosságot sújtó éhezés további súlyos következményeinek elkerülése érdekében a nemzetközi közösség hetekkel korábban megígért támogatásait sürgeti. A vezetők látogatást tettek Herat városának élelmiszer-elosztó központjában, ahol a szárazság és a munkahelyhiány miatt a puszta megélhetésért küzdő családokkal találkoztak, és ellátogattak egy, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült családoknak kijelölt menekülttáborba is.

Az ideiglenes táborban az UNICEF és a Világélelmezési Program egészségügyi és élelmezési szolgáltatásokat nyújt nőknek és gyermekeknek. Ezeket a kapacitásokat most további 100 mobil egészségügyi és élelmezési csapattal bővítik. 2021 eleje óta a Világélelmezési Program összesen mintegy 8,7 millió embernek nyújtott életmentő élelmiszer-ellátást Afganisztánban, köztük 400 000 terhes és szoptató nőnek és 790 000 öt év alatti gyermeknek. Az UNICEF csak az elmúlt 8 hétben további 210 000 akut alultápláltsággal küzdő gyermeket látott el életmentő kezeléssel, 42 000 gyermeket terápiás étellel és 5200-at terápiás tejjel. Képek.

Segítsd te is az UNICEF afganisztáni munkáját rendszeres adományozóként!

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ezt is szeretjük