Egyre zavarosabb a helyzet: mi lesz a kisgyerekesekkel?
Szijjártó homályos mondatai
Lesz munkahelyi védettsége a kismamáknak, vagy nem lesz?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium nyilvánosságra hozta az új Munka Törvénykönyvének tervezetét, amelyben számos, a kisgyerekes munkavállalókra hátrányos újítás szerepel.

A kismamáktól például elvennének egyhavi bért, hiszen gyakorlatilag megszűnne a visszatérés után eddig járó 30 napos türelmi idő. A jelenlegi szabályok szerint a munkáltató rendes felmondással nem rúghatja ki a kisgyerekeseket a gyermek hároméves koráig, és ezt követően is csak a plusz harminc napos türelmi idő lejárta után teheti ezt meg. Ez annyit jelent, hogy a legrosszabb esetben is kéthavi - a türelmi időre és a felmondási időre járó - bérrel számolhat az anya.

A tervezet szerint viszont a jövőben ez nem így lenne, a türelmi idő kiesne a körből, és a kismamáknak csak a 30 napos felmondási idő járna. Emellett bármikor közölhetnék velük a felmondás tényét, akár a terhesség negyedik hónapjában is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy már akkor ki is rúghatják, csak a jövőbeni felmondás tényének közlésére vonatkozik.

Ugrik a védettség is?

Ugyanakkor nem csak ez a gond a tervezettel. A Pénzcentrum.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy az előterjesztésben a gyermek hároméves koráig tartó védettség kvázi megszüntetése is szerepel.

A felmondási idő ugyanis az eddigiekkel ellentétben már nem a gyermek hároméves kora után kezdődne meg, hanem a fizetés nélküli szabadság lejárta után. A kettő pedig nem ugyanaz: a fizetés nélküli szabadság - a gyermek korától függetlenül - addig tart, amíg a kismama vissza nem megy dolgozni. Ez maximum három év lehet, de nem kötelező kitölteni, az anya visszatérhet egy év után is.

Szijjártó nem volt egyértelmű

A tervezet nem a kormány álláspontját tükrözi - hangsúlyozzák a dokumentumban. Az azonban egyelőre kérdéses, hogy a kisgyerekesekre vonatkozó pontokat módosítják-e, vagy sem.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ezzel kapcsolatban meglehetősen homályosan fogalmazott. Míg a védett kor esetleges megszüntetéséről határozottan kijelentette, hogy azt a kormány nem fogja engedni, addig a gyerekesekről csupán annyit közölt: olyan törvénykönyvet szeretnének, mely segíti a munkanélkülieknek a munkaerőpiacra való visszatérését, és segíti a gyermekes anyák, valamint a szülési szabadságról visszatérő anyák elhelyezkedését.

Ez viszont jelentheti azt is, hogy a tervezet kismamákra vonatkozó részén egyáltalán nem változtatnak. A munkáltatói oldal például úgy tartja: azzal, hogy akármikor közölhetik az kismamákkal a felmondás tényét, tulajdonképpen őket segítik, hiszen így időben megtudják, hogy nincs jövőjük a cégnél, és így még időben el is kezdhetnek másik állást keresni.

Ezt is szeretjük