Mobillal való fotózás miatt ölték meg a fiút
Áldozatokat követelt a tüntetés
Szerda délután megbuktatták az iszlamista elnököt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyiptomi hadsereg megbuktatta az iszlamista Mohamed Murszi államfőt Kairóban szerda este, miután sorozatos összecsapásokra került sor a múlt hét óta az ellenzékiek és az iszlamisták között. A tüntetések egy Kairótól északra fekvő városban, Manszúrában kezdődtek, majd végül már 17 millió ember tüntetett az elnök ellen, ebből négymillió csak a fővárosban.

Az elnök elleni demonstrációk azért kezdődtek, mert az ellenzék szerint Murszi elnök ugyanolyan tekintélyelvű állam kiépítésére törekedett, mint Hoszni Mubarak idején. Az államfő eleinte nem akart lemondani, és kész volt tárgyalni az ellenzékkel. Az összecsapások annyira elfajultak, hogy halálos áldozatai és több száz sebesültje lett a tüntetéseknek.

A hadsereg végül ultimátumot adott Murszi elnöknek, aminek lejártával szerda délután megbuktatták az elnököt, aki már házi őrizetben van. Ideiglenesen az alkotmánybíróság elnökét, Adli Manszúrt nevezték ki államfőnek, és felfüggesztették az alkotmányt. A helyzet rendeződése után előrehozott elnökválasztást tartanak.

Brazíliai tüntetések

Brazíliában is felhívták magukra a figyelmet az emberek, ahol több nagyvárosban demonstrálnak. A valahol erőszakos, valahol pedig csendes tüntetések eredetileg egy minimális áremeléssel kezdődtek, ami átcsapott kormányellenes demonstrációba.

A brazilok problémája most élesedett ki, amikor a 2014-es labdarúgó-világbajnokságot, valamint a 2016-os olimpiai játékokat megrendező Brazília az adófizetők pénzét sokkal inkább költi a stadionok építésére, mint a botrányos állapotban lévő egészségügyre, oktatásra vagy közbiztonságra.

Ezt is szeretjük