Fotók: 30 halott, rengeteg sebesült Egyiptomban
Nem nyugszanak a kedélyek
Kedd este is folytatódtak az összecsapások. Fotók.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szombat óta tartanak a tüntetések Egyiptomban, a demonstrálók kedd éjjel is összecsaptak a rendőrökkel. Legkevesebb 30-an vesztették életüket, és százak sebesültek meg. A tüntetések másfél héttel a Hoszni Mubarak megbuktatott elnök távozását követő első parlamenti választások előtt törtek ki. A választások november 28-án kezdődnek. A tüntetők a Mubarak távozásakor hatalomra került katonai vezetés távozását követelik.

Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő az MTI-nek elmondta, azért nem voltak váratlanok a tüntetések, mert a hónap elején a katonai tanács dokumentumot adott ki az alkotmányos alapelvekről, és ebben rögzítette, hogy a fegyveres testület jelentős politikai szerepe a november 28-án kezdődő választások után is megmarad, a deklarációt ugyanakkor a politikai pártok többsége ellenezte.

A főként az iszlamista mozgalom híveiből és liberális fiatalokból álló tüntetők a katonai testület lemondását és az általuk meghatározott alkotmányos alapelvek visszavonását követelik, ez azonban aligha teljesül - mondta a szakértő az MTI-nek.

Hangsúlyozta, ugyan az újonnan megalakuló parlament feladata lesz az új alkotmány megszövegezése, de a hadsereg jóváhagyására több döntésnél is szükség lesz, így nem egyszerű csökkenteni a szerepét.

Tüntetések a kormányváltás óta

Itthon is vannak tüntetések, de szerencsére nem annyira durvák, mint Egyiptomban. Nézd meg képes összeállításunkat a hazai demonstrációkról.

Ezt is szeretjük