Emberéleteket követelt a demonstráció Törökországban

Már hetek óta tart

A fiatal demonstrálók nem hagyják abba a kormányellenes tüntetést.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már május vége óta folyamatos kormányellenes, több tízezer fős tüntetések zajlanak Törökország nagyobb városaiban, többek között Isztambulban, Ankarában és Bursában is. A rendőrség és a török hatóságok aránytalanul erőszakosan és agresszíven lépnek fel a tüntetőkkel szemben, vízágyúkat, könnygázt is bevetettek, ami miatt több ezer a sérültek száma.

Mindennek halálos áldozatai is vannak, az egyik egy 22 éves, ellenzéki aktivista férfi, akit fejbe lőttek, illetve egy szintén fiatal férfi, aki akkor veszítette életét, amikor egy taxi a tömegbe hajtott.

Rengeteg kritika éri a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan antidemokratikus intézkedéseit, aki már így is tíz éve tölti be a posztot.

A jelenleg is zajló demonstrációk május 28-án kezdődtek azzal a lépéssel, hogy ellenzéki aktivisták az utcára vonultak egy fővárosi park kivágásra ítélt fáinak védelmében. Ez a megmozdulás kormányellenes tüntetéssé fajult, többek között a kormány iszlám vallási törvényekhez való visszatérési törekvései miatt.

A kormányfő korlátozná az alkoholárusítást és szigorítaná az abortusztörvényt, valamint a fogamzásgátló tablettához való hozzáférést. Szerinte a fiatal nők termékenysége a császármetszések miatt csökken, így ezen műtéteket is regulázná. A miniszterelnök szerint a nőknek otthon kellene maradniuk és minimum három gyereket szülniük, valamint szívesen visszatérne az iszlám fejkendőviselethez. Éppen emiatt nem meglepő, hogy a demonstrálók több mint a fele nő.

Izraeli-palesztin konfliktus

A gázai övezetben mentek egymásnak az izraeliek és a palesztinok a tavalyi év őszén. Meglehetősen kritikus volt a helyzet, amikor végül tűzszünetben állapodtak meg. A képeket csak erős idegzetűeknek javasoljuk megtekinteni!

Ezt is szeretjük