Aggasztó jelenség zajlik a világ édesvizeiben: a táplálkozásra és a megélhetésre is hatással van

Drámai mértékben pusztulnak az édesvízi halak.

to
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az édesvízi halak katasztrofális fajpusztulásáról számolt be egy jelentés, amely szerint a világ 80 faja már kihalt, közülük 16 tavaly, egyetlen év alatt. Az ilyen halak embermillióknak jelentenek táplálékforrást, a halászaton és a díszhalkereskedésen át pedig megélhetést - írta a BBC hírportálja.

A szennyezés, a túlhalászat, a duzzasztógátak építése és a folyók kiszáradása, a vizenyős területek lecsapolása miatt a halak száma drámaian csökken. A jelentés szerint a vándorhalak populációja az elmúlt ötven évben háromnegyedével zsugorodott. Ugyanebben az időszakban a nagyobb testű halfajok populációja 94 százalékkal lett kisebb.

A The World's Forgotten Fishes - A világ elfelejtett halai - című jelentést 16 környezetvédő szervezet készítette, köztük a Természetvédelmi Világalap - WWF - és a Londoni Állattani Tásaság - ZSL. A WWF szerint a halpusztulás fő oka a folyók rossz állapota, ami leginkább a szennyezés, a gátak és a csatornák számlájára írható.

Dave Tickner, a WWF munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy noha az édesvizek a Föld legdinamikusabb élőhelyei közé tartoznak, az egész világon a katasztrofális pusztulás képét mutatják. - A természet szabadesésben van, az Egyesült Királyság sem kivétel: az élővilág küzd a fennmaradásért a szennyezett vizekben - magyarázta a szervezet édesvizekért felelős szakértője.

Fotók: Getty Images

Alaposan átalakulhat a Föld élővilága 2100-ra

A tudósok már korábban is tisztában voltak azzal, hogy a klímaváltozás valószínűleg csökkenteni fogja a vízi élővilágot. A kutatók szerint a legnagyobb állatokat fogja legerőteljesebben érinteni a változás.

Ezt is szeretjük