Aggasztó jelenség zajlik a világ édesvizeiben: a táplálkozásra és a megélhetésre is hatással van
Drámai mértékben pusztulnak az édesvízi halak.

to
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az édesvízi halak katasztrofális fajpusztulásáról számolt be egy jelentés, amely szerint a világ 80 faja már kihalt, közülük 16 tavaly, egyetlen év alatt. Az ilyen halak embermillióknak jelentenek táplálékforrást, a halászaton és a díszhalkereskedésen át pedig megélhetést - írta a BBC hírportálja.

A szennyezés, a túlhalászat, a duzzasztógátak építése és a folyók kiszáradása, a vizenyős területek lecsapolása miatt a halak száma drámaian csökken. A jelentés szerint a vándorhalak populációja az elmúlt ötven évben háromnegyedével zsugorodott. Ugyanebben az időszakban a nagyobb testű halfajok populációja 94 százalékkal lett kisebb.

A The World's Forgotten Fishes - A világ elfelejtett halai - című jelentést 16 környezetvédő szervezet készítette, köztük a Természetvédelmi Világalap - WWF - és a Londoni Állattani Tásaság - ZSL. A WWF szerint a halpusztulás fő oka a folyók rossz állapota, ami leginkább a szennyezés, a gátak és a csatornák számlájára írható.

Dave Tickner, a WWF munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy noha az édesvizek a Föld legdinamikusabb élőhelyei közé tartoznak, az egész világon a katasztrofális pusztulás képét mutatják. - A természet szabadesésben van, az Egyesült Királyság sem kivétel: az élővilág küzd a fennmaradásért a szennyezett vizekben - magyarázta a szervezet édesvizekért felelős szakértője.

Fotók: Getty Images

Alaposan átalakulhat a Föld élővilága 2100-ra

A tudósok már korábban is tisztában voltak azzal, hogy a klímaváltozás valószínűleg csökkenteni fogja a vízi élővilágot. A kutatók szerint a legnagyobb állatokat fogja legerőteljesebben érinteni a változás.

Ezt is szeretjük