Váratlan felfedezés: 4 nap alatt lebontja a mikroműanyagot egy kicsi rákféle

A kis élőlény nemcsak elfogyasztja a mikroműanyag-szemcséket, de hihetetlenül gyorsan le is bontja azokat.

muanyag-tengerpart
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kicsiny rákféle képes lebontani a mikroműanyagot egy sejtnél kisebb méretűvé 96 óra alatt a Corki Egyetem, röviden UCC kutatói szerint. Mindeddig főként lassú fizikai folyamatoknak, mint a napfény és a hullámzás tulajdonították a műanyagok lebomlását, amely évekbe, évtizedekbe telhet.

Az írországi kutatók a két centiméter hosszú bolharákot - Gammarus duebeni - tanulmányozva arra a nem várt eredményre jutottak, hogy a kicsiny rákféle nemcsak elfogyasztja a mikroműanyag-szemcséket, de hihetetlenül gyorsan lebontja nanoműanyaggá.

- Teljesen váratlan volt felfedezésünk - mondta Alicia Mateos-Cárdenas , a Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. - Amikor három éve elkezdtem ezt tanulmányozni, őrültségnek tűnt, hogy ezek a kicsiny állatok képesek lebontani a műanyagot, de tanulmányunk azt mutatja, hogy a műanyagdarabkák alkották az állatok gyomrában felgyűlt mikroműanyag mintegy 66%-át - magyarázta.

Mateos-Cárdenas gömbölyű polietilén mikroszemcséket használt, amelyek a műanyag palackok általános összetevői. Minden egyes mikroszemcséhez fluoreszkáló festéket tapasztottak, hogy a műanyag elfogyasztását és lebontását mikroszkóppal követni tudják. A mikroszemcséket a rákfélék egy mikronnál kisebb, nanoméretű műanyaggá bontották le.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Láttuk, ahogy a bolharákok állkapcsaikkal megőrölve megeszik a műanyagrészecskéket, és azok eljutnak az emésztőrendszerbe, de azt még nem értjük, miként bontják le ezek az állatok a műanyagot. Tanulmányoznunk kell ennek a biológiai lebontásnak a mechanizmusát - idézte Mateos-Cárdenst a The Guardian című brit napilap honlapja.

Kiemelt kép: Getty Images

Szuper helyre került a Tiszán gyűjtött hulladék

A Tiszából gyűjtött, folyami műanyaghulladékból készült ladikot bocsátottak vízre Mártélyon. A plasztikladik építésénél a megszokott fa helyett folyami hulladékból préselt műanyag deszkákat használtak.

Ezt is szeretjük