Még eddig folytatódhat a brutális infláció a szakértők előrejelzése szerint: a forint árfolyamáról is beszéltek

A CIB Bank magas inflációt és gyenge növekedést jósol a 2023-as évre.

Eddig folytatódhat a magas infláció
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A CIB Bank magas inflációt és gyenge növekedést jósol a 2023-as évre.

Az előrejelzésük alapján Magyarországon a jövő év első felében végig 20 százalék fölött lesz a drágulás, viszont a forintárfolyam visszatérhet 400 alá, írja a HVG.hu.

Eddig folytatódhat a magas infláció

„Stagnálni fog a magyar GDP 2023-ban, a legjobb esetben is csak minimálisan növekszik majd, eközben az év nagy részében nagyon magas lesz az infláció” - idézi a HVG a CIB Bank által most kiadott előrejelzést.

A CIB Bank előrejelzése szerint a drágulás jövőre éves átlagban 17,2 százalékos lehet az idei évhez képest. Idén decemberben a drágulás már elérheti a 23 százalékot és 2023 első felében 20 százalék feletti infláció várható. A harmadik negyedévtől lassulás indulhat el és a jövő év végére már 10 százalék alatt lehet a mutató a mostani árszinthez képest, derül ki a cikkből. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A munkanélküliség minimálisan nőhet az idei 3,7 százalékról éves szinten 4 százalékra. Ez ugyan nem drámai növekedés, de ahogy drágul minden, a kamatok is megemelkednek és a legtöbb ember egyre bizonytalanabbnak fogja érezni a helyzetét, így a fogyasztásukat is vissza fogják fogni. 

A CIB Bank úgy számol, hogy a magyar kormány meg fog egyezni az Európai Unióval a jogállamisági kérdésekben és 2023-ban jönnek majd az uniós pénzek. Amennyiben ez megtörténik, nőni fog az országgal szembeni bizalom, így a forint/euró árfolyam 400 alatt stabilizálódhat, írja a cikk. 

Rossz hír a dohányosoknak: ennyivel emelkedhet egy doboz cigaretta ára

Az Európai Unió tovább szeretné csökkenteni a dohányzók arányát.

Rossz hír a dohányosoknak: ennyivel emelkedhet egy doboz cigaretta ára

Az Európai Unió tovább szeretné csökkenteni a dohányzók arányát

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük