Ilyen drága lesz a magyarok karácsonyi kedvence: akkor sem lesz olcsó, ha otthon készíted
Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik idén karácsonykor is az ünnepi asztalon szeretnék tudni a népszerű édességet.

GettyImages-638262642
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik idén karácsonykor is az ünnepi asztalon szeretnék tudni a népszerű édességet.

A bolti verziók jóval olcsóbbak lesznek, mint a cukrászdában kaphatók, de ezeknek sokkal gyengébb a minősége. 

Drága lesz a bejgli idén karácsonykor

Idén a minőségi bejglik ára általában 3000 forinttól indul, és nagyjából 4500-5000 forint körül áll meg, mondta el a Világgazdaságnak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs. A szakértő hozzátette: 

„Noha biztosan megjelennek majd a piacon idén is az ipari termékek, amelyek jóval olcsóbbak lesznek, mint a cukrászdai bejglik, de általában a minőségük is lényegesen silányabb, a többségük valójában csak „bejglire hasonlító” termék.”

GettyImages-1392614182
Fotó: Emanuel David / 500px / Getty Images Hungary

Az ár alakulásában az is fontos szempont lesz, hogy ki mennyiért kapja a szolgáltatójától az energiát, ráadásul az alapanyagárak is a duplájukra emelkedtek.

„A jelentősen megnövekedett költségek miatt sajnos a többségnek drasztikusabban kell idén emelni az árakon, ha továbbra is minőségi termékeket és hagyományos technológiával készített bejgliket szeretnének kínálni a vendégeknek” - hangsúlyozta Erdélyi Balázs.

Azoknak szintén mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, akik otthon sütnék meg az ünnepi finomságot. A tölteléknek való dió például 20 százalékkal lett drágább a tavalyi árhoz képest, a tésztához és töltelékhez szükséges margarin vagy vaj ára pedig közel duplájára nőtt tavaly karácsony óta, derül ki a cikkből. 

Miért pont bejglit eszünk karácsonykor? A hagyomány szerint a tölteléknek is fontos szerepe van

Nem véletlen, hogy pont bejglit eszünk karácsonykor, a diós és a mákos töltelék is fontos szimbólumokat rejt.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük