Rossz hír a dohányosoknak: ennyivel emelkedhet egy doboz cigaretta ára
Az Európai Unió tovább szeretné csökkenteni a dohányzók arányát.

GettyImages-831707856
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül az Európai Unió, derül ki egy a Financial Times a birtokába került bizottsági anyagból.

Ez alapján látványosan emelkedne a hagyományos dohánytermékek jövedékiadó-terhe, de az új típusú termékek sem maradnának ki az adóemelésből.

Ennyivel drágulhat a dohányzás Magyarországon

Az Európai Unió tovább szeretné csökkenteni a dohányzók arányát, ezért megdupláznák a cigarettára kivetett jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegét, amely így 20 szálanként 3,6 euróra emelkedne, derül ki az Európai Bizottság dokumentumtervezetéből. 

A dokumentumot megszerző Financial Times szerint az adóemelés jelentősen megdrágítaná a dohányzást a kelet-európai országokban, ahol a cigaretták csomagja átszámolva 3 euró is lehet. 

Ha a bizottság e javaslata életbe lép, akkor egy doboz cigaretta ára akár 700-800 forinttal is emelkedhetne Magyarországon, írja a Portfolio a KSH adatai alapján. 

GettyImages-1341127958
Fotó: martin-dm / Getty Images Hungary

Már folyamatban van a dohánytermékekről szóló 2011. évi uniós irányelv aktualizálása, amelynek keretében a hevített dohánytermékek és az elektromos cigaretta adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék. 

Az erősebb elektromos cigarettákra 40 százalékos, a gyengébbekre 20 százalékos, a hevített dohánytermékekre pedig 55 százalékos jövedéki adót vetnének ki.

Az Európai Unió minimalizálni szeretné a dohány termékként való fogyasztását és a végső céljuk az, hogy 2040-re dohánymentes nemzedék jöjjön létre. 

Ezt gondolja valójában az Elf Barról a tüdőgyógyász: a szakértők őszinte véleménye

Hivatalos állásfoglalást tettek közzé az Elf Bar dohánytermékről.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük