Figyelem! Januártól megszűnnek a személyi igazolványok
Jelentős változás jön a személyi okmányok terén. Érdemes ezekkel tisztában lenni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron megszavazták a törvénymódosítást, így biztosan jön a kormány egyik nagy dobása, a 'mindegy egyben' okmány, azaz az e-kártya. Most megmutatjuk, mit kell tudni a januárban bemutatkozó új okmányról, ami elvileg kényelmesebbé teszi az életünket.

Komoly bürokráciacsökkentésbe kezdett Varga Mihály és Lázár János tárcája. Legutóbb Lázár adott be egy nagyobb csomagot, ebben is szerepel a nyáron már elfogadott e-kártya bevezetése, ami januárban startolhat.

Egy kártya minden fölött

A kártya lényege, hogy egyetlen plasztiklapon tárol majd nagyon sok adatot, amik miatt ma még több különböző okmányt - többnyire kártyát - kell magadnál hordanod.

Az e-kártya adatai tartalmazzák mindazt, ami eddig a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a TB-kártya és a TAJ-kártya tudott csak igazolni külön-külön. Sőt, az iskolába járók számára még a diákigazolvány is elfér majd rajta. Az útlevelet sajnos nem fogja kiváltani, bár mivel személyi okmány, EU-n belüli utazásra elegendő lesz az e-kártyát magaddal vinni.

Az e-kártya az újonnan készülő útlevelek biztonsági szintjén lesz, ami azt jelenti, hogy második generációs biometrikus adatokat tartalmaz majd. Hogy mit jelent ez? Nos, első generációs adatnak az arckép minősül egy ilyen okmányon, második generációsnak pedig az ujjlenyomat.

Nem csak kényelmesebb lesz

És hogy ez miért jó? Mert kényelmesebb lesz, ha öt különböző kártya helyett csak egyet kell magadnál tartani. Ráadásul az elektronikus ügyintézésnél is könnyedén használható lesz, illetve a hivatalokban is minden gyorsabban megy, ha felszerelik őket a kártya beolvasására alkalmas terminálokkal.

Fontos, hogy az e-kártyát felmenő rendszerben vezeti be a kormány, tehát nem kell megrohamozni január 1-jén reggel az okmányirodákat, hogy minden okmányt becserélve hozzájuss a kártyához. Akinek viszont ezen időpont után lejár a személyi igazolványa - amit 10 évre állítanak ki -, az automatikusan e-kártyát kap.

Persze aki türelmetlen, igényelheti azt megelőzően, hogy lejárna az okmánya, ám ekkor fizetni kell érte, az, hogy mennyit, egyelőre nem világos.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezt is szeretjük