Durva büntetések jöhetnek: a babaváró hitelt vagy csokot igénylők erre készüljenek

Ilyen büntetésekre készülhetnek, akik nem tesznek eleget a feltételeknek.

GettyImages-933384120
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még mindig sokan veszik igénybe a babaváró hitelt és a csokot. A Bank360 cikkéből azonban kiderült, hogy nem árt óvatosnak lenni.

A kamatemelések hatására hónapról hónapra egyre nagyobb az ára annak, ha az igénylők nem tudják teljesíteni a legnépszerűbb állami családtámogatások felvételekor vállalt gyerekszámot, fogalmaz az oldal.

Egyre magasabb büntetések várhatók

Bár a növekedés mértéke valamennyit lassult, így is egyre magasabb büntetéssel kell számolnia azoknak, akik most veszik igénybe a babaváró támogatást, később viszont képtelenek eleget tenni a feltételeknek. Az ügyleti kamatot meghatározó referenciakamat már 7,47 százalékon áll. Ez majd az augusztusi igénylőkre lesz érvényes.

A júliusi igénylők most a 6,94 százalékos referenciakamattal számolhatnak, ami a kamattámogatás időszakában 10,02 százalékos, a támogatás elvesztése esetén pedig 13,02 százalékos ügyleti kamatot jelent a futamidő első öt évében.

GettyImages-1401953561
Fotó: Liubomyr Vorona / Getty Images Hungary

Augusztusban viszont az emelkedő referenciakamat miatt az ügyleti kamatok is növekedni fognak, 10,71 és 13,71 százalékra. 

Ez már akkora kamat, amivel személyi kölcsönt is fel lehet venni.

A babaváró hitel kamatmentességének fő feltétele, hogy az igénylő a futamidő első öt évében vállaljon legalább egy gyermeket. Ha az igénylő ezt nem tudja teljesíteni, akkor az ötödik év végén vissza kell fizetnie az addig igénybe vett kamattámogatást. 

Az idén júliusban szerződést kötőknek kicsivel több mint 4,5 millió forintot kéne egy összegben visszafizetnie, ha nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei. Az augusztusban szerződőkre még ennél is magasabb büntetés vár. Ők 4,8 millió forintot is meghaladó büntetésre készülhetnek. 

Ez jelentős pluszteher a 2019-ben kalkulált kétmillió forintos összeghez képest.

A büntetések azonban itt még nem értek véget, hiszen a törlesztés a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik. Ez jelentősen megdobja a havi törlesztőrészletet.

A júliusban érvényes referenciamutatóval számolva az első öt évben fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 100 ezer forint közelébe is emelkedhet. A pontos összeget az ötéves kamatforduló után fogják kiszámítani a bankok.

GettyImages-1204450604
Fotó: Halfpoint Images / Getty Images Hungary

A három éve indult babaváró kölcsön népszerűsége a kamatemelések ellenére is töretlen. 2022. májusáig összesen 1827 milliárd forint fogyott a kamatmentes kölcsönből a Magyar Nemzeti Bank július elején közzétett adatai szerint. A maximum-hitelösszeget feltételezve ez nagyjából 183 ezer házaspárt jelent.

A kamatemelkedés a feltételeket nem teljesítő csokigénylőket még hátrányosabban érintheti. A vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó büntetőkamatot a jegybanki alapkamat határozza meg ugyanis, amelynek a sorozatos emelése a hitelkamatok elszállásán kívül a büntetések összegének növekedésére is hatással van. 

Egy vagy két gyermek vállalása esetén a csoknál a jegybanki alapján számolják a bankok a büntetést, ami a tavaly nyári 1 százalék alatti értékről mostanra elérte a 7,75 százalékot. 

Ennél is nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik három gyermeket vállaltak be a maximális 10 millió forintos támogatásért, hogy új lakáshoz jussanak. Az ő esetükben a jegybanki alapkamat ötszörösével számolnák a büntetést, ha elveszítenék a támogatást. Ez az aktuális alapkamat szerint 38,75 százalék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a csok vissza nem térítendő támogatás mellett a kamattámogatott kölcsönt is igénybe vette valaki, akkor a támogatás elvesztése esetén a babaváró hitelhez hasonlóan megemelkedik az ügyleti kamat és a törlesztőrészlet is. 

Kevésbé szerencsés esetben pedig szintén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást, amit a fix 3 százalékos kamaton felül fizet az állam a bankok felé.

A büntetés pontos összege attól függ, hogy mikor és mekkora összeget vett fel az igénylő. A feltételek megszegése esetén a pontos összegről a csokot folyósító bank nyújt információt.

Balul sült el az óvodai fotózás

Ezeknek a gyerekeknek egyáltalán nem könnyű megmondani a pontos korukat.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük