Íme, a tó, ami az űrből karácsonyfának néz ki: a NASA űrhajósai fotón mutatták meg

Tudod, melyik országban van a Dukan-tó?

Dukan-tó Irak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az űrből nézve sok nagyobb méretű épület vagy város jól kivehető. Tiszta időben látszik a kínai nagy fal, éjszakai fényben akár Budapest is.

Olykor pedig megesik, hogy például egy tó valami egészen másnak tűnik. A Dukan-tó formája az űrből nézve az asztronauták szájára is mosolyt csalt.

Karácsonyfató Irakban

Az iraki Kurdisztánban több mint 25 ezer hektárnyi területen elhelyezkedő Dukan-tó kedvelt célpont piknikezéshez, csónakázáshoz, úszáshoz is. A Zagros-hegységben elhelyezkedő tavat kanyargós szurdok választja két részre. A Dukan-tó nagyobbik fele úgy néz ki felülnézetből, mint egy karácsonyfa. A tóban látható sötétebb karikák az űrhajós fényképezőgépének lencséjéből származnak, és kicsit olyan, mint a karácsonyfa gömbdíszei.

Dukan-tó az űrből nézve
Dukan-tó az űrből nézve
Fotó: NASA/Alex Gerst

A fotót 2018. december 3-án készítette Alex Gerst űrhajós. A Zagros-hegységben elhelyezkedő csillogó kék tó kiemelkedik az őt körülvevő sárga és zöld dombokból. A Dukan-tó egyébként nem természetes képződmény, valójában az 1959-ben épült Dukan-gát építésével létrejött víztározó. A gátat a Little Zab folyón építették, hogy megakadályozzák az árvizeket, segítsék az öntözést, és biztosítsák a vízellátást Dukan városa számára. A tó környékén több mint 70 falu és a város található, így a pihenési célok mellett jelentős mezőgazdasági értékkel is bír. Sőt, két igen ritka állatfajt - az eurázsiai vidrát és a csíkos hiénát - is észleltek a környéken.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Magyarország NASA-fotókon

A NASA űrhajósai hazánkról is számos fotót készítettek már - melyek közül a leglátványosabbak az éjszakai megvilágításban, illetve a nagyobb tavainkról készült fotók.

Lenyűgöző NASA-fotók Magyarországról: nézd meg az éjszakai Budapestet!

Nézegess képeket!

Elolvasom

  Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük