Mikor indulj el a Balatonra, hogy elkerüld a dugót? Így érhetsz oda emberi időben
Nem kell, hogy rémálom legyen az M7-es. Íme, pár tipp, amivel elkerülheted a dugót!

m7
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hétvégi kiruccanást tervezel a Balatonra? Budapest felől érkeznél? Készülj fel rá, hogy nem leszel egyedül. A Használtautó.hu csapata a Magyar Közút Nonprofit Zrt. segítségével összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy felkészült legyél, mielőtt autóba szállsz a magyar tenger felé. Vezetéstechnikai tanácsokkal és egy kis előkészülettel megelőzhető, hogy felesleges órákat tölts a dugóban az autópályán.

Az M7-es a Balaton felé pénteken kora délutántól szombat délig, míg visszafelé vasárnap, az esti órákban a legforgalmasabb. Ha teheted, vedd ki a pénteket vagy a hétfőt szabadnapnak, hogy elkerüld a legforgalmasabb időszakot. Pénteken érdemes reggel vagy késő este, 22 óra után elindulni, vasárnap pedig délben, kora délután vagy szintén késő este. A legrosszabb, amit tehetsz, ha a hét utolsó munkanapján 18-20 óra tájban indulsz el, vasárnap pedig hasonló időpontban jössz visszafelé.

A technika a lényeg

Megesett már veled, hogy azt hitted, baleset vagy sávlezárás miatt áll a forgalom, de végül kiderült, hogy semmi akadály nem volt az úton? Akkor mégis miért alakult ki torlódás? Sokan nem tudják, de autópályán pár egyszerű tippel elkerülhető a legtöbb dugó.

  • Jobbra tartási kötelezettség van, ezt mindig tartsd be, és tartsd tiszteletben!
  • Időben kezdd el használni az indexet, és ne csak a sávváltás pillanatában!
  • A lejárók előtt hagyj helyet, hogy, ha valaki a belső sávból akar kimenni, és későn veszi észre, ne okozzon dugót.
  • A feljárók előtt is növeld a követési távolságot, hogy be tudd engedni oldalról az esetlegesen érkező autót.
  • Igyekezz kerülni a hirtelen fékezést, tarts megfelelő követési távolságot és egyenletes tempót.

Nézz rá az utakra, mielőtt elindulsz

"Az utinform.hu oldalon webkamerákon keresztül bármikor ellenőrizheted a forgalmat. A képek percenként frissülnek, így mindig pontos adatot kapsz az aktuális helyzetről. A honlapon jelezzük, hogy van-e baleset, torlódás, illetve bármilyen rendkívüli közlekedési esemény az utakon" - mondta el Telek Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa.

A cikk az ajánló után folytatódik

"Jelenleg az M7-es területén nincsenek olyan rendkívüli korlátozások, amik komolyabb fennakadásokat okoznának, de érdemes közvetlen indulás előtt is vetni egy pillantást az oldalra" - tette hozzá a közlekedési mérnök. Segíthetnek még a navigációs vagy közösségi autós alkalmazások is, mint a Google Térkép vagy a Waze. A forgalomfigyelő navigációt futtasd vezetés közben is, hogy a legfrissebb információk alapján lásd, mi a helyzet az utakon.

Ha mégis beüt a dugó, a legfontosabb, hogy ne legyél türelmetlen vagy ingerült, őrizd meg nyugalmadat. Legyen nálad mindig elegendő víz, akkor is, ha esetleg épp nincs kánikula, és némi élelem, arra az esetre, ha araszolásra kerülne sor, és megéheznél.

Spórolási tipp

Vegyél vissza a megengedett maximális sebességből, igyekezz egyenletes ütemben haladni. "Ha nem próbáljuk folyamatosan tartani, elérni a 130-as tempót, hanem helyette 110-120 km/órás tempóval, folyamatosan a külső sávban haladunk, az csupán 15-20 perccel növeli a Balatonra lejutás idejét, cserébe elkerülhetjük a sávváltások stresszhelyzetét, és autónk is érezhetően kevesebbet fog fogyasztani" - javasolja Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője.

Kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán.

Nézd meg ezt is - A tengernél is kékebb a Balaton

Nem csoda, hogy az idegen turisták imádják a Balatont, és a magyarok közül is sokan szívesebben nyaralnak itt, mint bármelyik felkapott külföldi helyszínen. A tó vize kivételesen jó minőségű, a táj jellegzetes szépsége magával ragadó, és, aki egyszer megérezte a balcsis nyarak ízét, azt többé nem ereszti az élmény.

Ezt is szeretjük