Akár 30-40 százalékkal is drágulhat a kenyér: messze nincs vége az áremelkedésnek
A szakértő szerint az élelmiszer-áremelkedésnek sajnos még messze nincs vége.

Az energiaköltségek emelkedése, az aszály és a gyenge gabonatermés következtében akár 30-40 százalékkal is tovább drágulhat a kenyér a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége számításai szerint, derült ki az ATV Híradójából.
A szakértő szerint az élelmiszer-áremelkedésnek sajnos még messze nincs vége.
Drágul a kenyér
Az iparágat sújtó problémákat egy Zala megyei pékmester példáján keresztül mutatta be az ATV. A pék elmondta, hogy augusztustól várhatóan a háromszorosára fog emelkedni az áramszámlája a rezsicsökkentésnek köszönhetően, amit nem fog tudni kitermelni. A kilowattonkénti áramárért eddig 70 forintot kellett fizetnie, ám a jövő hónaptól ez az összeg 270 forintra fog ugrani.

"Olyan magas lesz augusztus elsejétől az áramszámlám, hogy azt már én nem fogom tudni kitermelni, úgyhogy sajnos be kell hogy zárjam a műhelyt" - nyilatkozta a pék a Híradónak, majd hozzátette, hogy már nem tud tovább árat emelni, mert a környéken nincsenek olyan emberek, akik képesek lennének megfizetni a minőséget.
A gabonatermesztők további lisztáremelkedéssel számolnak. Ez inkább az aszálynak, mint a magas üzemanyagáraknak lesz köszönhető. Kozsuch Kornél, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese kifejtette a Híradónak, hogy az alföldi betakarítási eredmények ugyan nagyon gyengék voltak, de a Dunántúlon azért jelentősebben és nagyobb mértékben takarítottak be a gazdák. Az elnökhelyettes szerint az ország búzája nincs veszélyben, a liszt- és gabonaellátottságunk megfelelő.
Kozsuch szerint az exportőrök most nem adnak el külföldre gabonát, de megtehetnék. A szabályok csak bejelentési kötelezettséget írnak elő, és elővásárlási jogot adnak az államnak.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint a költségnövekedés, az aszály és a gyenge termés komoly nehézségeket vetít előre:
"Ennek az együttes hatása azt jelenti, hogy sajnos az élelmiszer-áremelkedéseknek messze nincs vége. Én úgy gondolom, hogy minimum még egy 30-40 százalékkal nőni fog a cereáliák, a kenyér, a péksütemény, meg az ehhez hasonló termékek ára" - nyilatkozta Máhr András, a Mosz főtitkárhelyettese.
Régimódi, foszlós kovászos kenyér otthon sütve: a héja ropogós, a belseje fantasztikusan puha
A hagyományos kovászos kenyér egyszerűen abbahagyhatatlan. Ahhoz, hogy ilyet tudj készíteni, előbb fel kell nevelned a kovászt, de ha egyszer készen van, akármikor hozzányúlhatsz, és nekiállhatsz a régimódi, nagyon finom kenyerek, zsemlék és péksütik összeállításának.
Régimódi, foszlós kovászos kenyér otthon sütve: a héja ropogós, a belseje fantasztikusan puha
Te is süthetsz otthon igazi, régimódi kovászos kenyeret. Ha egyszer rákapsz, ezentúl mindig így készíted majd.
ElolvasomKépek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!

- kenyér
- sütemény
A 8 kedvenc pékárunk házilag: a kiflitől a buktáig

- pörkölt
- csirkepaprikás