170 ezren veszíthetik el a munkahelyüket: még az EU-s törvények sem segítenek
Illegális tevékenységek sodorták veszélybe a területet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az UNESCO Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára kerülhet Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területe, a dél-spanyolországi Donana Nemzeti Park a Természetvédelmi Világalap - WWF - friss jelentése szerint.

A védett terület 170 ezer ember megélhetését biztosítja, ám a vizes élőhely fennmaradása és UNESCO világörökségi státusza veszélybe kerülhet, amennyiben a spanyol kormány nem tesz sürgős lépéseket a káros folyamatok megállítására - közölte az MTI-vel a WWF Magyarország.

Tájékoztatásuk szerint a Natura 2000 védettségű vizes élőhely hatmillió vándormadár kedvelt pihenőhelye, több mint négyezer fajnak ad otthont, köztük a világ legritkább macskaféléjének, a veszélyeztetett ibériai hiúznak is.

Illegális tevékenység folyik

A világörökségi helyszínt nemzeti törvények, EU-s természetvédelmi irányelvek és nemzetközi szerződések egyaránt védik, a páratlan élőhely fennmaradását mégis több mint ezer illegális kút, 3000 hektárnyi illegális farm, tervezett bányászati és földgáz-kitermelés, valamint a Guadalquivir-folyó kotrása is nehezíti, a terület így kiszáradhat, értékei pedig eltűnhetnek.

Életkép a Donana Nemzeti Parkból

"Az illegális és nem fenntartható vízkitermelés következtében a területet elérő vízmennyiség mintegy 80%-kal csökkent" - idézi a közlemény Carlos del Olmót, a WWF Spanyolország igazgatóját, aki szerint a vízmennyiség csökkenése következtében kiszáradnak a lagúnák, az élővilág pedig eltűnik.

Petíciót indítottak

A WWF jelentése rávilágít, hogy a Donana jelentősége és kiszolgáltatott helyzete ellenére a Guadalquivir-folyón további kotrást is terveznek, ami tovább csökkentheti a vízellátást, és oda vezethet, hogy 2017 júniusában az UNESCO a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára helyezheti át a Donana területét.

A WWF petíciót indított a további rombolás megállítása érdekében, amelyhez magyar nyelven mostantól bárki csatlakozhat, és üzenetével kiállhat az Európai Natura 2000 védettségű Világörökségi Helyszín megmentése mellett - közölte a WWF Magyarország.

Ezt is szeretjük