Visszatért a 300 ezer forint értékű állami támogatás: még többen kérhetik
Ismét lehet jelentkezni, de már többen élhetnek a lehetőséggel.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Meghosszabbítják a kormány által finanszírozott diplomamentő programot, így februártól ismét sokan tanulhatnak ingyen valamilyen idegen nyelvet. Lesz egy könnyítés is, ugyanis most már azok is jelentkezhetnek, akik alapszintű tudással sem rendelkeznek.

Már lehet regisztrálni, de aki részt vesz a tanfolyamon, vegye komolyan, ugyanis sikertelen vizsga esetén akár 150 ezer forintja is bánhatja.

Egy évvel több idő a beragadt diplomák megszerzésére

Még mindig több tízezer egykori hallgató azért nem juthat hozzá diplomájához, mert nem rendelkezik a megfelelő nyelvvizsgával. Emiatt a kormány egy évvel meghosszabbította az úgynevezett diplomamentő programot, amely lehetőséget nyújt ingyenesen felkészülni a vizsgára. Ráadásul idén már többen jelentkezhetnek, mint eddig.

Január 12-től lehet ismét jelentkezni, amennyiben sikeres államvizsgát tettél, már nincs hallgatói jogviszonyod, azonban a nyelvvizsga hiányában nem juthatsz hozzá diplomádhoz. Idén már azok is jelentkezhetnek, akiknek alapszintű nyelvtudása sincs.

Alapszíntű tudás sem kell már

Eddig az alapszintű - B1 - nyelvtudás alapfeltétel volt, azonban ez most megszűnik, így az sem baj, ha a szintfelmérőn esetleg nem érsz el túl jó eredményt. A kurzusok 120, 180 és 240 órásak, speciális esetben ennél hosszabbak is lehetnek, és az angol, francia vagy német nyelvet választhatod. A tanfolyam értékét az állam 300 ezer forintig állja.

Érdemes tudni, hogy bár a szintfelmérő, a tanfolyam és az anyagok térítésmentesen járnak a jelentkezőnek, a vizsgáért már fizetni kell. Ez alól akkor mentesülhetsz, ha regisztrált munkanélküli vagy, ugyanis az állam számukra biztosítja ingyenesen az első nyelvvizsgát.

Ha nem sikerült a vizsga, sok pénzt bukhatsz

Továbbra is él az a kitétel, hogy ha valamiért nem sikerül letenni a nyelvvizsgát, akkor a költségek felét vissza kell fizetni az államnak, ez pedig akár 150 ezer forint is lehet. Jelentkezni ezen a honlapon, elektronikus formában lehet. A pályázathoz csatolni kell a szükséges dokumentumokat, és meg kell adni a személyes okmányok adatait is.

A programot gondozó Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy bár sokan jelentkeztek, a szintfelmérőn a többségről kiderült, nem rendelkezik olyan alapszintű tudással sem, hogy 240 órában felkészíthető legyen egy középfokú vizsgára, ezért döntöttek a program hosszabbítása mellett.

Az alapszintű tudással sem bírók számára a 240 órát meghaladó képzéseket is indítani fognak februártól, így már az sem marad le a diplomájáról, aki nagyon el van maradva nyelvtudás tekintetében.

Ezt is szeretjük