Ennyi pénzt kell félretenned, ha jogosítványt szeretnél
Erre készülj, ha szeretnél B kategóriás jogosítványt szerezni. Árak és követelmények.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak a KRESZ változik időről időre, hanem a B kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételei is.

A Magyar Nemzet összeszedte, mit kell tenni 2015-ben egy jogsi megszerzéséért, és nem utolsósorban milyen mélyen kell a zsebedbe nyúlnod.

Egy éven belül elméleti vizsgát kell tenni

A vezetői engedély megszerzéséért tett első lépés az elméleti képzés. Erre 16,5 éves kortól lehet jelentkezni, és legalább alapfokú iskolai végzettség szükséges. Túl gyorsan nem érdemes haladni, ugyanis vizsgára csak érvényes orvosi papírral és legalább 16 év 9 hónapos életkor betöltése után tudsz menni.

Egy módosított rendelet szerint ugyanakkor az is elvárás, hogy az elméleti tanfolyam megkezdésének első napjától számítva egy éven belül le kell tenni az elméleti vizsgát, mert aki ebből a határidőből kicsúszik, az elölről kezdheti az egész tanfolyamot – írja a lap. Az elméleti felkészítés legalább 28, egyenként 45 perces tanórát kell, hogy tartalmazzon.

A tanfolyam díja iskolánként eltér, de általában 20 ezer forint körül mozog. Az elméleti vizsga díja egységes, 4600 forint, amit bukás esetén újra meg kell fizetni. A vizsgán egy számítógépen 55 kérdést tesznek fel. Ezek januártól már nem olyan nyersek, mint eddig, ugyanis már nemcsak egy ábrát mutatnak a vizsgázónak, hanem digitális fotók is segítenek egy-egy helyzet mérlegelésében.

Legalább 580 kilométert kell vezetni

A most vezetni tanulók örülhetnek annak, hogy a rutinvizsgát már eltörölték, de azért az alapokat az oktató megtanítja, mielőtt forgalomba mennének. Újdonság, hogy már nem elég a 30, egyenként 50 perces gyakorlati óra, de ez idő alatt legalább 580 kilométert kell megtenni.

A gyakorlati órák ára szintén nem egységes, de a Magyar Nemzet átlagban 3000 forintot számol egy órára, így a kötelező óraszámmal számolva ez 90 ezer forintba kerül. A vizsga díja egységesen 11 ezer forint.

A jogsi megszerzésének fontos eleme az elsősegély-vizsga letétele. Erre egy 16 órás tanfolyam a Magyar Vöröskereszt szervezésében 8 ezer forint, a vizsga ára pedig 6850 forint.

A Magyar Nemzet számításai alapján tehát a jogosítvány megszerzése összesen 150 ezer forint körül van, de ebben még nincs benne a tankönyv ára, valamint az esetleges bukások miatti plusz órák és pótvizsgák díja.

Ezt is szeretjük