Fizikai jelei lehetnek a szakértő szerint, ha valaki túl sokat lóg az interneten
Könnyen beszippanthat úgy a világháló, hogy észre sem vesszük. Mi a digitalizáció hatása?

telefonozik
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több élethelyzetben választják a magyarok a digitális megoldásokat, hiszen sokszor kifejezetten praktikus a világháló használata: az emberek közel fele rendel ételt - 52% -, foglal szállást - 45% -, vagy intézi hivatalos ügyét - 43% - az online térben. Mégis többségünk - 82% - szerint túl sok területen tört be életünkbe az internet, ami veszélyeket is tartogat magában, sőt a szakértők szerint fizikai satnyuláshoz is vezethet a jelenség.

A megkérdezettek 87%-a szerint időt spórolnak, ha online intézik ügyeiket, és a digitális megoldásokkal kényelmesebbnek érzik az életet. Sőt, úgy látják, hogy több előnye van az informatikai fejlődésnek, mint hátránya - 82% -, és sokuk - 64% - annak is örülne, ha még gyorsabb lenne a digitalizáció - derül ki a Cofidis Hitel Monitor kutatásából.

A digitalizáció árnyoldala

Ugyanakkor egy egyre erősebben megjelenő ellentmondásosság figyelhető meg a magyarok nethasználati szokásaiban: a digitális megoldások segítségével ugyan időt szabadítanak fel, de ezt gyakran például céltalan szörfölésre és sorozatnézésre fordítják, azaz foglyul ejti őket az online világ. Ráadásul a digitális univerzumba menekülés sokszor kéz a kézben jár mentális betegségekkel: a University of Texas kutatása szerint például a sorozatmaratonok összefüggést mutatnak a depresszióval, és minél magányosabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel bilincseli magát a képernyő elé.

- Kérdés, hogy ez az időmegtakarítást célzó kényelem mikor okozza a fizikai satnyulást, mikor lesz az átlagember számára is világos, hogy jobban járna, ha a kényelmét már nem fokozná, nem mással végeztetne el a munkafolyamatokat, hanem maga élvezné az általa jól elvégzett munka gyümölcsét - fejtegeti a veszélyeket dr. Törőcsik Mária, fogyasztói magatartással foglalkozó professzor.

Kiberbiztonság: minden adat ott van

A pszichés hatások mellett van egy másik árnyoldala is az internetnek, ez pedig a kiberbiztonság. Ezen a területen kifejezetten magas az emberek félelemérzete: a KPMG friss kutatása szerint a fogyasztók 71%-a fél attól, hogy a kereskedelmi cégek visszaélnek a személyes adataikkal, és 68%-uk aggódik amiatt, hogy személyes adatai mások kezében kompromittálódnak, azaz hekkerek szerzik meg őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanakkor biztató, hogy tisztán látják a veszélyeket: a Cofidis Hitel Monitor kutatása szerint a magyarok többsége - 82% - szerint túl sok területre tört be az életünkbe az internet. Kérdés, hogy ez a felismerés vajon hosszú távon befolyásolja-e a szokásokat.

Fotók: Getty Images

8 eszköz a hosszú és pihentető alváshoz

A természetes módszerek mellett mára rengeteg technikai innováció is segíti az álmatlanságban szenvedőket, illetve a fáradtan, nyúzottan ébredőket. Olyan eszközöket gyűjtöttünk össze, melyek Magyarországon is kaphatók.

Ezt is szeretjük