Ez a két vakcina nagyon hatékony a delta variánssal szemben is: kutatással igazolták a tudósok

A negyedik hullámmal fenyegető delta variáns ellen is védelmet nyújtanak egyes vakcinatípusok.

korona-delta

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus már másfél éve gyökeresen megváltoztatta az életünket, és bár most úgy tűnik, hogy korlátozások és szigorú szabályok nélkül élvezhetjük a nyarat, a szakértők szerint ősszel újra visszatér a járvány, méghozzá a delta variáns okoz majd gondokat.

A delta variáns a koronavírus egy mutációja, ami az alfa variánssal szemben sokkal ritkább esetben jár ízlelés- és szaglásvesztéssel, az eddigi tapasztalatok szerint tünetei egy súlyosabb náthára emlékeztetnek, ám sokkal jobban fertőz, és a fiatalokat is nagyobb mértékben érintheti.

Ezek a vakcinák védnek a delta variáns ellen is

A New England Journal of Medicine brit egészségügyi folyóirat tanulmánya szerint a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca két dózisban beadva szinte ugyanolyan védelmet nyújt a koronavírus delta mutációjával szemben, mint az alfa variáns ellen. A kutatás szerint a Pfizer oltóanyaga 93,7 százalékos védelmet biztosít az alfa variáns ellen, és 88 százalékban véd a deltával szemben, míg az AstraZeneca 74,5 százalékos és 67 százalékos védelmet nyújt az alfa-, illetve delta variánsokkal szemben.

Ezek a koronavírus delta variánsának legjellemzőbb tünetei: fiataloknál is jelentkezhet

Fejfájásról, torokfájásról és orrfolyásról számolnak be leggyakrabban az új típusú koronavírus delta variánsával fertőzöttek.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük