Már nem muszáj kinyomtatni az uniós oltási igazolványt: ezekre a telefonokra is letölthetővé vált
Csak egy applikációt kell letölteni, és számos országba lehet vele szabadon utazni.

koronavírus-app2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Július 1-től már nemcsak a magyar, hanem egy egységes, uniós védettségi igazolvány is elérhetővé vált a beoltottak, valamint a fertőzésen átesettek számára, ami nagyban megkönnyíti a külföldre utazást az Európai Unión belül.

Az ingyenes igazolást nem lehet automatikusan megkapni, azonban hivatalosan igényelni sem szükséges, ügyfélkapus belépéssel könnyen kinyomtatható volt eddig is – mától pedig már erre sem lesz szükség, hiszen androidos telefonokon és iPhone-okon is elérhetővé vált az alkalmazás.

Így lehet használni a védettséget igazoló alkalmazást

A bejelentést követően már közölték, hogy okostelefonokon is elérhető lesz majd az alkalmazás, végül a Google Play áruházban múlt héten, az App Store-ban pedig hétfőn, július 19-én tették közzé a frissítéseket. Az eddig is ismert EESZT Lakossági alkalmazást kell letölteni, majd ott az ügyfélkapus adatokkal belépni, azonban már nemcsak a magyar oltási igazolvány, hanem az uniós oltási igazolvány, az uniós tesztigazolvány és az uniós gyógyultsági igazolvány is megtalálható a felületen. Akiknél már korábban le lett töltve az applikáció, szükséges frissíteniük, hiszen csak így érhetők el a kibővített funkciók.

koronavírus-app1
Fotó: AscentXmedia / Getty Images Hungary

Az igazolványt 27 uniós tagállamban fogadják el, és az oltottak, valamint a betegségen átesettek ezzel tudják bizonyítani külföldön is, hogy védve vannak a koronavírus ellen, és esetükben nincs szükség kötelező karanténra. A dokumentumhoz természetesen nemcsak okostelefonnal lehet hozzáférni, hiszen kinyomtatott formában is elfogadják a tagországok, ezt a az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Lakossági Portálján keresztül lehet letölteni, majd kinyomtatni. Emellett a kormányablakokban és a háziorvosoknál is ingyenesen igényelhető. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül is érvényesek, mert a hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja. Az utazóknak azt javasolják, hogy az igazolás ellenére az utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak a célország által megszabott aktuális beutazási feltételekről ezen az oldalon.

Kiderült: ennyi ideig tart a védettség, ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen

A friss tanulmány eredményei több mint 15 ezer ember egészségügyi adatain alapulnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük