95 éves lesz David Attenborough: a természettudós, ahogyan még nem láthattuk
Rendhagyó módon tiszteleg a Spektrum csatorna a természettudós előtt.

david-attenborough
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sir David Attenborough 95 éves lesz május 8-án. A világhírű természettudós és dokumentumfilmes munkája előtti tisztelgésül a Spektrum műsorstruktúrája hetekre átalakul. Júniusig minden hétvégén összesen 110 órányi lenyűgöző természetfilm, mellette az univerzum titkait feltáró tudományos jellegű film és sorozat kerül képernyőre.

Attenborough születésnapján, a május 8-9-i hétvégén 10 órányi filmet és sorozatot mutat be a Spektrum a tudós bámulatos, friss munkáiból. Köztük kiemelkedik az Attenborough - Egy vadregényes élet című, személyes hangvételű, egyórás önéletrajzi film, valamint a 2020-ban befejezett Attenborough csodálatos világa.

David Attenborough, ahogyan még nem láthattuk

Az Attenborough - Egy vadregényes élet bemutatója a természettudós 95. születésnapján lesz, május 8-án. A film David Attenborough nem mindennapi életútját követi nyomon, kezdve az ősmaradványokra vadászó ifjútól a műsorvezetői karrierje kezdeti évein át egészen a számtalan újító és előremutató dokumentumfilm megalkotásáig, amelyek a többi közt a 3D és a 4K technológiák úttörő alkalmazásán keresztül megváltoztatták a természettudományos műsorokról alkotott képünket.

A személyes hangvételű különkiadás végigkíséri Attenborough utazással töltött éveit a Galapágos-szigetektől a kanadai hegyekig. A film eddig soha nem látott módon mutatja be David Attenborough-t, a tudós embert, aki azon túl, hogy kimagasló tudású, egyben végtelenül jó humorú is.

A születésnapi Attenborough-hétvége további filmjei közt szerepel az Attenborough csodálatos világa. A filmes a 80-as éveiben hétéves földkörüli útra indult, a filmbe élményeit sűríti a Nagy-korallzátonytól a borneói őserdőkig. A Spektrum ezen a hétvégén levetíti a teljes Hét világ - egy bolygó sorozatot is. A kontinensek egyedi földrajza hogyan alakította az életet? Megdöbbentően új állati viselkedéseket tár elénk a sorozat minden epizódja Afrikától az Antarktisz fagyos vizeiig. 

Lebilincselő filmek májusban

Május 15-től is maradnak a természetfilmek a Spektrum műsorán. Június végéig minden hétvégén reggel 9 órakor kezdődnek azok a természetfilmek, amelyek egy-egy vadregényes utazásra és a vadon megismerésére csábítják a nézőket. A sorozatok között számtalan BBC-alkotás is szerepel, amelyek közül többet David Attenborough neve fémjelez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az élővilág mellett májusban és júniusban a világegyetem is főszerepet kap, így május 17-től mindennap este 8 órakor galaktikus utazásra invitálja az érdeklődőket a csatorna. A tematikus időszak a Túl a Földön című, 2020-ban készült sorozat televíziós premierével indul. Az ismeretterjesztő műsor az emberiség helyét kutatja az univerzumban bámulatos képi megoldásokkal, egészen addig, hogy a jövőnkben a Mars vajon milyen szerepet kap az életünkben.

Kiemelt kép: Matt Cardy/Getty Images

Ezek most a világ legszebb természetfotói

Sokan vannak, akiket már a vizuális élmények is sokkal jobb kedvre derítenek, főleg abban az esetben, ha a természet legszebb pillanatait csodálhatják meg. A World Nature Photography Awards nevű fotópályázatra beérkező munkák tökéletesen alkalmasak erre a célra.

Ezt is szeretjük