Visszacsempészték Darwin évtizedek óta eltűnt kéziratait a könyvtárba: érdekes módját választották

A felbecsülhetetlen értékű, eltűntnek hitt kéziratokat egy üzenet kíséretében juttatták vissza a könyvtárba.

darwin-borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az angol természettudós, Charles Darwin munkássága alapjaiban változtatta meg a biológia tudományágát, neve a legtöbbek számára az evolúciós kutatásai miatt lehet ismerős. A feljegyzéseit és tanulmányait ma már jelentős kincsként becsülik, azonban voltak olyan kéziratai is, amik rejtélyes körülmények között tűntek el.

Ezek a feljegyzések 22 évvel ezelőtt tűntek el a Cambridge-i Egyetem könyvtárából, azonban senki nem tudta megmondani, hogyan veszett nyomuk, hol vannak, és ki felel ezért. Valószínűleg már sokan lemondtak arról, hogy valaha előkerülnek, nemrég azonban váratlan dolog történt.

Előkerültek a rég nem látott kéziratok

A BBC információi szerint a kis bőrkötésű jegyzetfüzetek tartalmazzák a tudós „életfa”-vázlatát, és több milliárd forintot érhetnek, de eszmei értékük is felbecsülhetetlen. A feladó nagyon érdekes módját választotta a kéziratok visszajuttatásának: egy rózsaszín ajándékzacskót tett le dr. Jessica Gardner, az egyetem könyvtárosa irodája elé, amit pont nem figyel biztonsági kamera. A zacskóban a jegyzetek tárolására hivatott, eredeti kék doboz volt, benne pedig a füzetek tökéletes állapotban. Egy üzenetet is találtak, amiben ez állt: „Könyvtáros, boldog húsvétot!”

darwin1
Fotó: Profimedia

A csomagot március 9-én hagyták az egyetem könyvtárában, azonban öt napig vizsgálták, hogy nem veszélyes-e a rejtélyes „ajándék”, majd a felbontása után azt is meg kellett állapítaniuk, hogy ezek az eredeti Darwin-kéziratok, vagy csak hamisítványok. A szakértők azonban megerősítették, hogy valóban a tudós feljegyzései kerültek vissza ilyen hosszú idő után a könyvtárba. 

A jegyzettömbök az 1830-as évek végéről származnak, miután Darwin visszatért a Galápagos-szigetekről. Az egyik oldalon megrajzolta egy fa vázlatát, amely inspirálta evolúciós elméletét, és több mint húsz évvel később központi elméletté vált A fajok eredete című, úttörő munkájában. A kéziratokat utoljára 2000 novemberében látták, miután "belső kérésre" távolították el őket a könyvtár különleges gyűjteményéből, hogy lefényképezzék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csak a két hónappal későbbi rutinellenőrzés során derült ki, hogy eltűntek. Kezdetben a könyvtárosok azt hitték, hogy rossz helyre helyezték vissza őket a hatalmas egyetemi könyvtárban, amely több mint 10 millió könyvet, térképet és kéziratot tartalmaz. A keresések ellenére azonban a jegyzetfüzetek nem kerültek elő, és csak 2020-ban értesítették a rendőrséget és az Interpolt, hogy valószínűleg ellopták őket.

8 különös testrészünk, amire rácsodálkoznak az emberek: neked például van Darwin-dudorod?

Az emberi test olykor még a tudósokat is meglepi. A következő testrészek létezéséről nem biztos, hogy hallottál már.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük