Visszacsempészték Darwin évtizedek óta eltűnt kéziratait a könyvtárba: érdekes módját választották
A felbecsülhetetlen értékű, eltűntnek hitt kéziratokat egy üzenet kíséretében juttatták vissza a könyvtárba.

darwin-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az angol természettudós, Charles Darwin munkássága alapjaiban változtatta meg a biológia tudományágát, neve a legtöbbek számára az evolúciós kutatásai miatt lehet ismerős. A feljegyzéseit és tanulmányait ma már jelentős kincsként becsülik, azonban voltak olyan kéziratai is, amik rejtélyes körülmények között tűntek el.

Ezek a feljegyzések 22 évvel ezelőtt tűntek el a Cambridge-i Egyetem könyvtárából, azonban senki nem tudta megmondani, hogyan veszett nyomuk, hol vannak, és ki felel ezért. Valószínűleg már sokan lemondtak arról, hogy valaha előkerülnek, nemrég azonban váratlan dolog történt.

Előkerültek a rég nem látott kéziratok

A BBC információi szerint a kis bőrkötésű jegyzetfüzetek tartalmazzák a tudós „életfa”-vázlatát, és több milliárd forintot érhetnek, de eszmei értékük is felbecsülhetetlen. A feladó nagyon érdekes módját választotta a kéziratok visszajuttatásának: egy rózsaszín ajándékzacskót tett le dr. Jessica Gardner, az egyetem könyvtárosa irodája elé, amit pont nem figyel biztonsági kamera. A zacskóban a jegyzetek tárolására hivatott, eredeti kék doboz volt, benne pedig a füzetek tökéletes állapotban. Egy üzenetet is találtak, amiben ez állt: „Könyvtáros, boldog húsvétot!”

darwin1
Fotó: Profimedia

A csomagot március 9-én hagyták az egyetem könyvtárában, azonban öt napig vizsgálták, hogy nem veszélyes-e a rejtélyes „ajándék”, majd a felbontása után azt is meg kellett állapítaniuk, hogy ezek az eredeti Darwin-kéziratok, vagy csak hamisítványok. A szakértők azonban megerősítették, hogy valóban a tudós feljegyzései kerültek vissza ilyen hosszú idő után a könyvtárba. 

A jegyzettömbök az 1830-as évek végéről származnak, miután Darwin visszatért a Galápagos-szigetekről. Az egyik oldalon megrajzolta egy fa vázlatát, amely inspirálta evolúciós elméletét, és több mint húsz évvel később központi elméletté vált A fajok eredete című, úttörő munkájában. A kéziratokat utoljára 2000 novemberében látták, miután "belső kérésre" távolították el őket a könyvtár különleges gyűjteményéből, hogy lefényképezzék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csak a két hónappal későbbi rutinellenőrzés során derült ki, hogy eltűntek. Kezdetben a könyvtárosok azt hitték, hogy rossz helyre helyezték vissza őket a hatalmas egyetemi könyvtárban, amely több mint 10 millió könyvet, térképet és kéziratot tartalmaz. A keresések ellenére azonban a jegyzetfüzetek nem kerültek elő, és csak 2020-ban értesítették a rendőrséget és az Interpolt, hogy valószínűleg ellopták őket.

8 különös testrészünk, amire rácsodálkoznak az emberek: neked például van Darwin-dudorod?

Az emberi test olykor még a tudósokat is meglepi. A következő testrészek létezéséről nem biztos, hogy hallottál már.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük