Baj van a daganatos betegek ellátásával Magyarországon: szomorú dologra világít rá az új tanulmány

Még mindig nem sikerült visszaállni a néhány évvel ezelőtti szintre.

GettyImages-851099598

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

10-20 százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása a koronavírus-járvány kezdetén Magyarországon, és azóta sem sikerült visszaállni a járvány előtti időszak szintjére.

Ez derül ki a Népegészségügy legújabb számában megjelent, A COVID-19 világjárvány hatása a daganatos betegek ellátására című tanulmányból, írja a Népszava

Daganatos betegek ellátása

A tanulmányban azt vizsgálták a szakemberek, hogy a járványnak a három legnagyobb daganattípusban (a tüdő-, az emlő-, valamint a vastag- és a végbélrák) milyen hatása volt a kezelésekre.

Ez alapján kiderült, hogy a járvány miatt leginkább a műtétek maradtak el. A járvány első másfél évében 40 százalékkal kevesebb  tüdő-, 20,5 százalékkal kevesebb vastag- és végbél- és 12 százalékkal kevesebb emlődaganatos beteget operáltak meg, mint az azt megelőző években. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezenkívül csökkent a kemoterápiás és a sugárkezelések száma is. A kemoterápia esetében 4,3, 4,1, 3,8 százalékkal maradtak el a terápiák és sugárkezelés esetében pedig 22,3, 15,8, 28,3 százalékkal.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a járvány ideje alatt a rák felismerése is akadozott, nem csak a kezelése. A rákszűrések hosszabb időszakokra szüneteltek, és a terápiák megkezdése is késett sokaknál. A problémákat azóta csak részben sikerült megoldani.

Változik a háziorvosi ügyeleti rendszer: ezekben a megyékben indul az új rendszer először

Januártól több magyarországi megyében jelentős változások lesznek a háziorvosi ügyeleti rendszerben.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük