Baj van a daganatos betegek ellátásával Magyarországon: szomorú dologra világít rá az új tanulmány
Még mindig nem sikerült visszaállni a néhány évvel ezelőtti szintre.

GettyImages-851099598
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

10-20 százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása a koronavírus-járvány kezdetén Magyarországon, és azóta sem sikerült visszaállni a járvány előtti időszak szintjére.

Ez derül ki a Népegészségügy legújabb számában megjelent, A COVID-19 világjárvány hatása a daganatos betegek ellátására című tanulmányból, írja a Népszava

Daganatos betegek ellátása

A tanulmányban azt vizsgálták a szakemberek, hogy a járványnak a három legnagyobb daganattípusban (a tüdő-, az emlő-, valamint a vastag- és a végbélrák) milyen hatása volt a kezelésekre.

Ez alapján kiderült, hogy a járvány miatt leginkább a műtétek maradtak el. A járvány első másfél évében 40 százalékkal kevesebb  tüdő-, 20,5 százalékkal kevesebb vastag- és végbél- és 12 százalékkal kevesebb emlődaganatos beteget operáltak meg, mint az azt megelőző években. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezenkívül csökkent a kemoterápiás és a sugárkezelések száma is. A kemoterápia esetében 4,3, 4,1, 3,8 százalékkal maradtak el a terápiák és sugárkezelés esetében pedig 22,3, 15,8, 28,3 százalékkal.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a járvány ideje alatt a rák felismerése is akadozott, nem csak a kezelése. A rákszűrések hosszabb időszakokra szüneteltek, és a terápiák megkezdése is késett sokaknál. A problémákat azóta csak részben sikerült megoldani.

Változik a háziorvosi ügyeleti rendszer: ezekben a megyékben indul az új rendszer először

Januártól több magyarországi megyében jelentős változások lesznek a háziorvosi ügyeleti rendszerben.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük