Váratlan helyen találtak csontot a csimpánzok testében - Nagyon ritka jelenség
Szívcsontot azonosítottak a csimpánzok egy részénél.

csimpanz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szívcsontot azonosítottak a csimpánzok egy részénél az angliai Nottinghami Egyetem kutatói. A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmány szerint nagyon kevés állatfaj rendelkezik szívcsonttal - os cordis -, ami különösen izgalmassá teszi a mostani felfedezést - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A közönséges csimpánz veszélyeztetett faj, amelynek egyedeinél nagyon gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek. A csimpánzok szívének alapos tanulmányozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy fejleszteni lehessen az állatok egészségének megóvására irányuló erőfeszítéseket, és a faj hatékony védelméhez is elengedhetetlen.

Betegséggel lehet összefüggésben

A mostani eredmények szerint az aprócska, mindössze néhány milliméteres szívcsont nagyobb valószínűséggel volt jelen idiopátiás miokardiális fibrózissal élő csimpánzoknál. A miokardiális fibrózis a leggyakoribb szívbetegség a fajnál, és összefüggésben van a szabálytalan szívműködéssel, valamint a hirtelen szívmegállással.

A Nottinghami Egyetem kutatója, Catrin Rutland szerint a csimpánzok anatómiai szempontból hasonlítanak az emberhez, ami alapján felmerül a kérdés, hogy vajon embereknél is előfordulhat-e szívcsont. A tulokformák alcsaládjának számos tagja, köztük a szarvasmarha és a bölény is rendelkezik szívcsonttal, amely gyakran a juhoknál, vidráknál, kutyáknál és tevéknél is előfordul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az os cordis olykor a faj egyedeinek többségénél megtalálható, néha azonban valamilyen szívbetegséggel van összefüggésben. A szívcsont pontos funkcióját még kutatják a szakemberek. A kutatók, akik egy fejlett képalkotó eljárás segítségével vizsgálták a csimpánzok szívét, megállapították, hogy a szívcsont a különböző korú hím és nőstény egyedeknél egyaránt előfordul.

Fotók: Getty Images

Ma így élnek a laboratóriumi csimpánzok

Traumatizált csimpánzok és más emberszabásúak számára működik egy menhely a Bécs közelében fekvő Gänserndorfban. Az intézményben az Immuno nevű, egykori osztrák gyógyszergyár 34 laboratóriumi kísérleteknek alávetett csimpánza él 2009 óta megfelelő körülmények között. 

Ezt is szeretjük